Financial Times Eşrefiye olaylarını yazdı

FT: Muhalif Kürtler iç savaşa katılmadı, Türkiye'ye yakın Araplara güvenmedi...

 

Financial Times, Suriye'nin en büyük kenti Halep'te Arap isyancılarla Kürtlerin çatışmaya başladığını ve 19 aylık iç savaşta yeni bir cephe açıldığını yazdı.

Gazete, iki grubun çatışmasının, Suriye toplumundaki bölünmüşlüğü gösterdiğine ve silahlı muhalefetin halkı Esad yönetimine karşı birleştirme konusunda nasıl zorlandığına işaret ettiğini belirtiyor.

Gazetenin haberinde Hüseyin Cummo adlı bir Kürt siyasi eylemcinin sözlerine yer veriyor ve Cummo'nun "Halep'in kuzeyindeki geniş bir alana yayılan çatışmaların kontrolden çıkma tehlikesi var. Çatışmalar, Suriye devrimini mahvedebilir. Herkes çok korkuyor ve sonuç felaket olabilir," sözlerini aktarıyor.

 

'REJİME MUHALİF KÜRT NUFUSU İÇ SAVAŞIN DIŞINDA KALDI, ARAP İSYANCILARA GÜVENMEDİ'

Haberde, "Rejime muhalif olmalarına karşın Suriye'nin 2 milyonluk Kürt nüfusu iç savaşın dışında kaldı ve Türkiye'ye çok yakın buldukları Arap isyancılara güvenmedi. PKK'nin Suriye Demokratik Birlik Partisi PYD ile yakın ilişkisi var. Beşar Esad'ın birçok Arap muhalifi, PYD'nin Suriye rejimiyle işbirliği yaptığına inanıyor," denilirken, Cuma günü Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Halep'te kontrolleri altındaki alanı genişletmek için Kürtlerin denetimindeki Eşrefiye mahallesine girmesiyle durumun değiştiğinin altı çiziliyor.

 

'ÇATIŞMALARDA 30 KİŞİ ÖLDÜ'

Birçok kişinin, Kürtlerin, Özgür Suriye Ordusu'nun mahalledeki varlığını protesto etmesinden sonra çatışmaların başladığını söyleyen gazete haberi, "Bunun üzerine Esad'a bağlı güçlerin bölgeyi bombaladığı belirtiliyor. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif gruba göre mahalledeki çatışmalarda çoğu isyancı 30 kişi öldü," diyor.

 

'TÜRKİYE SINIRINDAKİ YERLERDE DENETİMİN KÜRTLERE GEÇMESİ ÇATIŞMALARDA ETKİLİ OLDU'

Haberde şunlara yer veriliyor:

"Siyasi eylemcilere göre Özgür Suriye Ordusu, Halep'i Kürt bölgesi Arfin'e bağlayan yolda bazı Kürt sivilleri gözaltına aldı. Ahrar el Suriye tugayından bir komutan da, bazı askerlerinin Kürtler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Şimdi bazı Kürt sivillerin serbest bırakıldığı ve iki tarafın da tansiyonu düşürmeye çalıştığı belirtiliyor.

"Ahrar el Suriye, Kürtler'i Esad'a karşı verdikleri mücadelede 'kardeşleri' olarak niteledi. Ancak isyancı gruplar arasında tam işbirliği sağlanamaması, durumu tehlikeli bir hale getiriyor. Zira başka bir isyancı grup Kürt köyü Kastel Cando'ya saldırdı ve dün hala çatışmalar sürüyordu.

"Uluslararası Kriz Grubu'ndan Peter Harling'e göre, iki grup arasındaki ilişkilerin gergin olması ve bu kadar kaotik bir ortamda toprak mücadelesi verilmesi nedeniyle bir süredir çatışma çıkması zaten bekleniyordu. Özellikle de Türkiye sınırındaki stratejik bölgelerde denetimin Kürtlere geçmesinden sonra." (bbc)