Muhafazakar medyada sorunun askeri yöntemlerle çözülmesi yönündeki tavır giderek ağırlık kazanırken Fehmi Koru'dan barış çağrısı geldi.

Fehmi Koru, havanın savaştan yana dönmesinde rol oynayan yazılar yazmış ve adeta süreci başlatan işaret fişeğini atmıştı.

İşte Fehmi Koru’nun 17 Temmuz’da, tam bir ay önce kaleme aldığı o yazısından bir bölüm:

"Sri Lanka'da fırsat yakalamışken silâhlı mücadeleden vazgeçmeye yanaşmayan Tamil Kaplanları örgütünün âkıbetini unuttun mu?" diye sordu dostum...

Tamil Kaplanları Sri Lanka'da ülkenin kuzeybatısında bağımsız devlet kurmayı amaçlayan bir örgüttü. 1983 yılından beri silâhlı mücadele yürütüyordu. Örgüt, hükümetin, "Silâhı bırak, görüşelim" çağrısına kulak tıkayıp eylemlerine devam edince kaderini mühürlemiş oldu. Başlatılan topyekün savaş sonucu 2009 yılı mayıs ayında örgüt Sri Lanka Silâhlı Kuvvetleri tarafından yenildi; lideri Velupillai Prabhakaran öldürüldü.

"Bugünün dünyası böyle bir dünya" dedi dostum...

KENDİ KIŞKIRTTI, KENDİ PİŞMAN OLDU

Kürt sorunu yükselen şiddet dalgasıyla gündemin odağına otururken Fehmi Koru'dan dikkat çeken bir barış çağrısı geldi. Artan PKK saldırılarıyla hükümet cephesinden gelen savaş ilanına önemli muhafazakar kalemler arasında yer alan Fehmi Koru'dan itiraz geldi.

Kanal 7'de Erhan Çelik'le gündemi yorumlayan Fehmi Koru savaş baltalarının bilendiğini hatırlatarak yeni bir çatışmalı sürecin sakıncalarına dikkat çekti. Barış seçeneğinde ısrar edilmesi gerektiğini söyleyen Koru bu seçenek tümüyle tükenmeden askeri seçeneklerin devreye girmesinin çok yanlış olacağını kaydetti.

Muhafazakar medyada sorunun askeri yöntemlerle çözülmesi yönündeki tavır giderek ağırlık kazanırken Koru, bu yaklaşıma mesafeli durmayı tercih etti. Çatışmalı bir süreçte PKK tarafında yaşanacak can kayıplarının da çözümü getirmeyeceğini söyleyen Koru hükümetin barışta ısrar etmekten başka insani bir seçeneğe sahip olmadığını vurguladı.

"Yeni şehit cenazelerine yeniden kan dökülmesine ihtiyaç yok. Karşı taraftan da insanların ölmesini istemek mümkün değil. Yani can kaybına yol açacak formüller peşinde koşmak yerine can kaybını, kanı engelleyecek çözümler peşinde koşmak gerekiyor. PKK da bunu istiyor zaten, panik halinde davranmamızı istiyor. Bu yöntemlerle sonuç alamadığımızı geçmişte gördük. Çözümü barışçı yollarda aramak gerekiyor. Burada ısrar ederek eğer sonuç alamazsak o zaman askeri seçenek gündeme gelebilir."