BERLİN / ANF

Almanya'nın yüksek tirajlı günlük gazetelerinden "Frankfurt Allgemeine Zeitung" (FAZ), AB-Türkiye krizinden dolayı başbakan Merkel'i suçlayan sözlerinden sonra AB Bakanı Egemen Bağış'ı sert ifadelerle eleştiren bir analize yer verdi. Gazete yazı için "Erdoğan'ın tasmalı köpeği" başlığını kullandı.

Alman başbakanı Angela Merkel, Gezi Parkı gösterilerine Türk polisinin sert müdahalesini eleştirilmesiyle başlayan Ankara-Berlin hattındaki kriz derinleşiyor. Yeniden hızlanması umut edilen Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine Gezi Parkı'nın gölge düşürmesiyle AKP hükümeti Almanya'ya yönelik üslubunu sertleştirmişti.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın geçtiğimiz hafta Merkel'i hedef alan sözleri iki ülke arasındaki gerilimi daha artırmıştı. Avrupalı liderleri kast ederek "Türkiye’yle uğraşmanın bedelini iyi hesap etmeleri gerekir" diyen Bağış şunları söylemişti: "Türkiye’yle geçmişte uğraşan (Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy’nin bugün balık tuttuğunu herkesin hatırlaması gerekir.  Biliyorsunuz, Eylül ayında Almanya’da seçimler var. Merkel de kendi seçimlerine yönelik siyaset malzemesi arıyorsa, bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var."

Bağış'ın sözlerinden dolayı iki ülke başkentlerinde bulunan büyükelçililer üzerinden birbirini uyarırken, Almanya'nın muhafazakar eğilimli gazetesi "Frankfurt Allgemeine Zeitung" (Faz), "Erdoğan'ın tasmalı köpeği" başlığıyla bir analize verdi. Bağış'ın geçtiğimiz hafta sarf ettiği sözleri dikkat çeken gazete "Egemen Bağış'ın şimdi maskesi düştü. Hiç bir hükümet yetkilisi kriz dönemlerinde eleştiri dozajını yükseltmez" yorumunu yaptı.

Michael Martens imzalı analizde Bağış'ın 15 yıl boyunca ABD'de yaşadığına dikkat çekilerek devamla şu görüşler yer aldı: "ABD'de yaşadığı sürece sadece İngilizcesi'ni geliştirmemiş, aynı zamanda Amerikalılardan konuşma sanatını da öğrenmiş. Bağış birçok konuşma ve söyleşiye şu sözlerle başlıyor; 'Avrupalı politikacılar bizim müzakere sürecimizin ucunun açık olduğunu söylüyorlar. Bizim bunu kabul etmemiz kolay değil. Unutmayalım ki bugün Katolik evliliklerin de ucu açık.'

Bağış'ın şakacı ve soğuk kanlı olduğu kadar milliyetçi ve sinirli olduğunu yazan gazete, Gezi Parkı gösterilerine Türk polisinin sert müdahalesi ve Merkel'in bunu eleştirmesiyle başlayan krize dikkat çekerek "Türk başbakanı Erdoğan, Ankara'nın çıkarları doğrultusunda Bağış'ın büyüklük kompleksine ilgi duyuyor" görüşünü savundu.

BRÜKSEL-BERLİN-ANKARA HATTINDA GEZİ PARKI KRİZİ

Son yıllarda tıkanan Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin 2013 yılıyla birlikte yeniden ilerlemesi ve müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi umudu vardı. Ancak sürece İstanbul'daki Gezi Parkı direnişi ve Türk polisinin gösterilere sert müdahalesi gölge düşürdü. Geçtiğimiz hafta Alman başbakanı Angela Merkel, Gezi Parkı eylemcilerine uygulanan şiddete yönelik eleştiri dozajını yükselterek "Türk hükümetinin tavrı beni dehşete düşürüyor" demişti.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında ise 26 Haziran günü 22. fasıl olan "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlığı altındaki müzakereye görüşmelerin başlaması planlamıştı. Ancak AB üyesi ülkelerinin Brüksel'deki büyükelçilerinin katılacağı konferans, Almanya, Danimarka, Avusturya ve Hollanda'nın çekince koyması yüzünden ertelendi. Avrupa basını iptalin Gezi Parkı olayları ve AKP hükümetinin tutumu nedeniyle geldiğini yazdı.

Ankara Fransa'nın engellini kaldırmasıyla daha önce açılması planlanan bölgesel ve yerel politikalar faslıyla ilgili birkaç güne kadar Almanya'nın net tutumunu öğrenmek istiyor. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andreas Peschke ise müzakerelerde yeni başlıkların açılmamasının teknik sorunlardan dolayı olduğunu savundu. Söz konusu sorunların aşılmasının ardından müzakere sürecinin devam edeceğini bildiren Alman yetkili “Belirtildiği gibi başlığın açılmamasının Gezi Parkı ile direk bir bağlantısı yok" diye konuştu.

Bugün Türkiye'nin durumunun yeniden ele alınacağı Brüksel'deki kritik toplantı öncesi, Katar’ın başkenti Doha’da Alman dışişleri bakanı Guido Westerwelle Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Görüşmede Westerwelle, Bağış'ın Merkel'e yönelik sarf ettiği “Sonun Sarkozy gibi olur" ifadesine tepki gösterdiği öğrenildi. Ancak görüşmede Westerwelle, Davutoğlu'na tatmin edici bir yanıt vermediği belirtiliyor. (ANF)