Marksist düşüncenin önde gelen isimlerinden Antonio Gramsci’nin kurduğu L’Unita (Birlik) gazetesi iflas etti. Gazete yönetimi 20 milyon euroluk borcu ödeyemeyeceğini ilan etti.

Birgün’de yer alan habere göre, 12 Şubat 1924’te kurulan ve 1991 yılına kadar İtalyan Komünist Partisi’nin (Partito Comunista Italiano, PCI) resmi yayın organı olan L’Unita’da redaktörler iş yavaşlatma eylemi yapıyor, yazdıkları yazılara da tepki olarak isim koymuyordu.

L’Unita, 90 yıllık ömründe birçok maddi ve manevi badire atlatarak bugünlere geldi. Faşist diktatör Benito Mussolini, genel yayın yönetmenlerini kendi atadığı ve yayın politikasını bizzat belirlediği müddetçe gazete yayınlarına karşı değildi. Antonio Gramsci’nin kurup yönettiği L’Unita ise, beklendiği gibi, rejimle sürekli sorun yaşıyordu. Kuruluşundan yaklaşık iki yıl kadar sonra, Mussolini’ye karşı bir suikast girişimi bahane edilerek çıkarılan olağanüstü hal yasaları ile 31 Ekim 1926 tarihinde kapatıldı.

L’Unità yasaklanmasına rağmen illegal olarak yayınını sürdürdü, Gramsci, hapiste olmasına rağmen fırsat buldukça yazdı. 1945’te İtalya’nın faşizmden kurtulmasıyla birlikte L’Unità tekrar yasal olarak yayınlanmaya başladı. Kısa sürede bütün İtalya’da yayınlanan ve işçilerin, emekçilerin, aydınların okuduğu popüler bir sol gazete haline geldi. Hem İtalyan Komünist Partisi’nin hem de L’Unità’nın yükselişi 1980 yılına gelindiğinde en üst seviyeye çıktı. L’Unità, 1980’de yaklaşık 250 bin satmaya başladı.

1980’li yılların sonlarına doğru, hem Sovyetler Birliği’nde hem de Avrupa solunda yaşanan tartışmalar kaçınılmaz olarak İtalyan Komünist Partisi’ni ve L’Unità’yı da etkisi altına aldı. Her iki kurumda da sosyal demokrasiye daha yakın eğilim karar verici konuma geldi. L’Unità, kuruluşundan 59 yıl sonra ilk kez, 1987’de borsaya girdi ve hisseleri borsada işlem görmeye başladı. Daha sonra İtalya Dışişleri Bakanı olan Massimo D’Alema, 1989’da gazetenin başına geçti.

Arada Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa reel sosyalist ülkeleri yıkıldı, alt üst oluşlar yaşandı ve İtalyan Komünist Partisi, 1991 yılında, sosyalizmle arasına mesafe koyarak, sosyal demokratlaştı ve Solun Demokratik Partisi (Democratici di Sinistra, DS) adını aldı. L’Unità’nın yayın çizgisi de bu doğrultuda oldu.

Ancak bundan sonra L’Unità hep daha az satmaya başladı. 28 Temmuz 2000 tarihinde gazete ekonomik gerekçelerle kapandığını ilan etti. 28 Mart 2001’de yeni bir yayıncı bulan gazete, tekrar yayına başladı. Yeni yayıncı Matteo Fago, solla pek de ilişkisi olmayan, internet yayıncılığından zengin olmuş biriydi. Gazetenin yeni satış rakamı 60-70 bin seviyesine düştü.

Gazete yine sosyal demokratların yayın organı olarak tanınmaya devam etti. Çoğunluk olmasa da önemli hissesi yine sosyal demokrat partideydi. Hatta gazetenin her yaz düzenlediği L’Unità festivaline yine yüz binler katıldı ama ne eski satış rakamlarına ne de eski şanına ulaşabildi. 2011 yılında, sosyal demokrat parti başkanı Pierluigi Bersani, ekonomik kriz içindeki gazeteyi, kendisine yakın bir genel yayın yönetmeni atamak şartıyla batmaktan kurtardı. Ancak, şimdiki parti başkanı ve başbakan Matteo Renzi ise, L’Unità’nın kurtarılması için bir neden göremiyor. Çünkü L’Unità sadece 20 bin civarında satıyor.