Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Hafız Akdemir 1992 yılında Diyarbakır'da katledildiği yerde anıldı. Anma törenine Akdemir’in meslektaşları ve ailesi katılırken, davet edilmesine rağmen Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti yönetiminde kimse katılmadı.

Druma tepki gösteren Akdemir’in yeğeni Gazeteci Veysi Polat, üyesi olduğu GGC’den istifa ettiğini açıkladı.

Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Hafız Akdemir 1992 yılı 8 Haziran’da Diyarbakır’da katledildi. Akdemir’in katledildiği Melikahmet Caddesi üzerine bulunan sokağa, iki yıl önce Sur Belediyesi Meclisi kararıyla “Hafız Akdemir Sokağı” ismi verildi. Akdemir’in katledildiği sokakta yapılan anmaya Akdemir’in ailesi, meslektaşları ve çok sayıda kişi katıldı. Akdemir’in resmi ve “Unutmadık” yazısı bulunan pankartı açtı.

Bahar Kılıçgedik'in Taraf'ta yer alan haberine göre Akdemir’in yeğeni Gazeteci Veysi Polat, 1990’lı yıllarda bölgede gazetecilik yapmanın zorluğuna değinen Polat, o tarihte bölgede gazeteciliğin bir diğer adının “ateşten gömlek giymek” olduğunu söyledi.

Hafız Akdemir’in tıpkı diğer meslektaşları gibi kurşunlandığını anlatan Polat, “Hafız Akdemir de tıpkı bu coğrafyada kurşunlanan Apê Musa gibi, Cengiz Altun, Burhan Karadeniz, Yahya Orhan, Haşim Yaşa, Orhan Karaağar, Ferhat Tepe, İzzet Kezer ve ismini sayamadığım diğer meslektaşları gibi görevi görülmeyeni, duyulmayanı, gizleneni kalemiyle ortaya çıkarmaktı. Ama olmadı… O da tıpkı diğer meslektaşları gibi kurşunlandı, kalemi kırıldı… O’na ve diğer arkadaşlarına “Militan kılığına girmiş gazeteci” dediler… Hafız’ın imzasını taşıyan haberler elimdeki kitapta ve Basın Müzesi’nde mevcut…

Özgür Gündem gazetesinin arşivine baksınlar, 1 yıllık gazetecilik ömrüne sığdırdığı o haberleri okusunlar… Sendikalı olduğu için işten atılan emekçinin haberini yapmak mı militanlık? Ya da ‘evimizi askerler yaktı, köyümüzü zorla devlet boşalttı’ diyen Liceli muhtarın demecini haber yapmak mı? Çiller ve ekibinin nezdinde o dönem bu tip haberleri yapanlar gazeteci değildi… Peki, 2000’li yılların ilk çeyreğindeyiz. Ne değişti? Bugün seçimden tek başına iktidar çıkamayan AKP döneminde de meslektaşlarımız kurşunlanma dı mı? Sonuç, failler bulunamadı! Hafız’ın katilleri bulundu mu peki? Evet bulunmuş. Ama ailesi olarak haberimiz yok. Celseler yapılmış ama olayın tek görgü tanığı olarak karşınızdayım. Ne ben ne de aile fertlerimizden herhangi biri tek bir celseye dahi davet edilmedik” dedi. Türkiye’nin 2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde yer alan 180 ülkeden 149’uncu sırada olduğunu hatırlatan Polat, Türkiye’de basının hala özgür olmadığını söyledi.