Facebook, fiyaskoya dönen halka arzının ardından hisse fiyatları dibe vuran sosyal medya oyun ortağı Zynga ile arasını düzeltmeye çalışsa da, bu çok kolay olmayacak gibi görünüyor. Şirket, yeni oyun stratejisi kapsamında Zynga'yı artık en büyük ortağı olarak görmüyor.

 

“Farmville” oyununun yaratcısı Zynga, Temmuz sonunda hisselerinin şirket tarihinin en düşük seviyesine inmesinin ardından bu durumdan Facebook’u sorumlu tutmuştu. 2012’nin ikinci yarısında mobil cihazlara odaklanacağı açıklayan ve kendi akıllı telefonu üzerinde çalışan Facebook, Zynga ile arasındaki buzları eritmek için iş ortağını teselli edici açıklamalar yaptı.

 

Dünyanın en büyük sosyal medya ağı, 2012’nin ilk altı ayında kendi sayfalarında sosyal medya oyunlarına giren kullanıcı sayısının yüzde 8 arttığını belirtti. Bu rakam, Zynga’nın Temmuz ayında verdiği ve 1 Nisan ile 30 Haziran arasında oyuncu sayısının yüzde 16 azaldığına yönelik rakamla doğrudan çelişti.

 

Almanya’nın Cologne kentinde düzenlenen Oyun Geliştirici Konferansı’nda konuşan Facebook’un oyun ve uygulama ürün müdürü Matt Wyndome’da, Zynga’nın rakamlarını çürütecek veriler açıkladı. Wyndowe, son 30 gün içinde Facebook üzerinde oyun oynayan kişi sayısının 235 milyon olduğunu, bu rakamın geçen yıl aynı dönemde 205 milyonda kaldığını belirtti.

 

Analistler ise Facebook’un tesellilerine rağmen, Facebook ile Zynga’nın Silikon Vadisi’ndeki “arkadaş-düşmanlar” kategorisinde yer aldıklarını belirtti.  ABD’nin Boston kentindeki Digital World Research danışmanlık şirketinin analisti P.J McNealy, “Facebook’un amacı basit: Var olan kullanıcılarını korumak ve gelirlerini artırmak için yeni kullanıcılar bulmak... Zynga’nın içinde bulunduğu durum da belli: Oyun piyasasında daha fazla rekabetle karşılaşacaklar” dedi.

 

ESKİ GÜNLER GERİDE KALDI

Facebook’un yeni oyun stratejisi, eskiden Zynga’ya odaklanan ilgisinin de artık başka şirketlere kaydığını gösteriyor. Oyun çeşitliliğini artırmak isteyen Facebook, Kings.com’un “Bubble Saga” gibi basit oyunlarından, Kixeye’nin “War Commander” gibi karmaşık oyunlarına kadar oyun yelpazesini genişletiyor.

 

McNealy, Facebook’un asıl amacının, “nüfuz alanını artırarak reklam gelirlerini yukarıya çekmek olduğunu, gelirin yüzde 30’unu elde ettiği oyunlar için görsel ürün satışından uzaklaştığını” ifade etti.

 

Facebook, 2011 yılında gelirinin yüzde 12’sini, yani yaklaşık 444 milyon doları Zynga oyunlarından elde etti. Ancak şirket artık tek bir oyun şirketine bağımlı kalma stratejisinden hızla uzaklaşıyor.

 

McNealy, yayımladığı raporda, “Facebook ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor: Oyun gelirleriyle reklam gelirleri arasında bir denge kurmaya çalışıyor ve Zynga ile olan ilişkisini giderek zayıflatıyor.” (ntv)