"24 Temmuz Basın Özgürlüğü Günü"nde Habertürk TV'de katıldığı bir programda gazeteleri hedef gösteren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın o sözleri mahkemeye taşınıyor. Gazeteciler, canlı yayında Evrensel gazetesi ve Özgür Gündem'i hedef gösteren Arınç hakkında yarın saat 10:00'da Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunacak. 

Twitter'dan duyuru yapan gazeteciler; "Bazı gazeteleri 'suç makinesi' olarak gören Bülent Arınç anlayışının yargılanması için yarın saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'nde olacağım" ifadeleriyle ortak bir açıklamada bulundular.

Arınç, Habertük TV'deki konuşmasında; "Diğerlerini saymayayım birçok gazete. Bunlar suç makinesi. Terör örgütünü övüyorlar. Benim daha sözlerim bitmedi. Elimde bir dosyayla geldim ama süre kalmadı. Bakın size göstereyim. Özgür Gündem ve Evrensel’in de içinde olduğu, diğerlerini saymayayım birçok gazete. Bunlar suç makinesi. Bunlara dava açsak cezalara boğulurlar. Terör örgütünün eylemlerini öven ifadeler kullanıyorlar. Bazı isimlerle köşe yazıları yazıyorlar. Ama biz onlara bu kadar çok dava açsak bu davaları da kullanırlar. Yine çıkar aynı şeyleri yazarlar” ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteciler twitter hesaplarından yarın yapacakları suç duyurusuna ilişkin kampanya başlattı. "Bazı gazeteleri 'suç makinesi' olarak gören Arınç anlayışının yargılanması için yarın saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'ndeyim" yazılı tweetler atan gazeteciler arasında şu isimler var; Celal Başlangıç, Fatih Polat, Barış İnce, Melda Onur, Elif Yılmaz, Esra Arsan, Erol Önderoğlu, Uğur Güç, İnci Hekimoğlu, Gökhan Durmuş, Mehmet Güç, Şenay Aydemir, Ceyda Karan, Fehim Işık, Ahmet Tulgar, İshak Karakaş ...

Gazeteciler yarın yapacakları suç duyurusunda şu ifadeleri kullanacaklar;

“Şüpheli, 20.,21.,22.,23 ve 24. dönem milletvekilidir. 2002-2007 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yapmış bir siyasetçidir. 60. Hükümette görev almış Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına atanmıştır. 61. Hükümette Türkiye Başbakan Yardımcısı olarak halen görevini sürdürmektedir. 24 Temmuz 2015 günü Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, HaberTürk TV'de katıldığı canlı yayında ‘Bunlar suç makinesi. Terör örgütünü övüyorlar’ diyerek gazeteciler hakkında şöyle konuşmuştur: ‘...Benim daha sözlerim bitmedi. Elimde bir dosyayla geldim ama süre kalmadı. Bakın size göstereyim. Özgür Gündem ve Evrensel'in de içinde olduğu, diğerlerini saymayayım birçok gazete… bunlar suç makinesi. Bunlara dava açsak cezalara boğulurlar. Terör örgütünün eylemlerini öven ifadeler kullanıyorlar. Bazı isimlerle köşe yazıları yazıyorlar. Ama biz onlara bu kadar çok dava açsak bu davaları da kullanırlar. Yine çıkar aynı şeyleri yazarlar.’

“24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nde şüphelinin Habertürk Televizyonunda yaptığı bu konuşma haber olarak yayınlanmış ve tepki toplamıştır. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basının mücadele ve dayanışma günü olarak benimsenmiş olan 24 Temmuz tarihinde yaptığı bu açıklamalarla gazetecileri hedef göstermiş ve suçlamıştır. 

Başbakan Yardımcısının yayın yoluyla gerçekleştirdiği suçun konusu gazeteci ve hedef aldığı gazetelerdir. Gazetecilerin şeref ve saygınlığını hiçe sayarak ve somut bir fiil isnat ederek “suç makineleri” olduklarını, “terör örgütünün eylemlerini övdüklerini” ileri sürmekle gazetecilerin onur, şeref ve saygınlığına saldırmış ve gerçekleştirdiği bu eylemle hakaret ve sövme suçunu işlemiştir. Şikâyetimizin kabulüyle, Türk Ceza Kanunun 125 inci ve 267 inci maddelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmenin 10. maddesi ile BM Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 19. maddesine aykırı davranan şüpheli suç işlediğinden hakkında soruşturma açılarak eylemine uyan fiillerinden dolayı cezalandırılmasına ve hakkında ceza davası açılmasına karar verilmesini talep ederiz.” 

(Evrensel, Medya Tava)