Evrensel Gazetesi’nin Diyarbakır temsilciliğinde görevli gazeteci Cengiz Anıl Bölükbaş’a, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından ajanlık yapması dayatıldığı açıklandı.

Bölükbaş, 24 Ağustos 2020 tarihinde öğleden sonra, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından, bir dükkanda “ikna” edilmek üzere alıkonuldu, birtakım kişisel, ailevi ve mesleki bilgileri sıralandı. Bölükbaş’a, bugün yürüttüğü gazetecilik faaliyetleri yasal da olsa, ileride karşısına çıkabileceği şeklinde tehditte bulunulduğu ancak kendilerine muhbirlik etmesi halinde sorun yaşamayacağını söyledikleri öğrenildi.

Bölükbaş 24 Ağustos tarihinde haber için gittiği Batman'dan Diyarbakır'a geri geldiğinde arkasından 3 kişi yaklaşarak kendisiyle konuşmak istediklerini, daha sonrasında bu kişilerin kimliğini göstererek istihbaratçı olduklarını söylediklerini aktardı.

Bölükbaş “Konuşmanın başında Antep'te mühendislik okuduğumu, buraya 13-14 aydır geldiğimi, burada Almanca öğretmenliği okuduğumu, doğum yılı, ailevi bilgiler gibi şeyleri paylaştılar. Burada Evrensel'de çalıştığımı belirttiler. Ardından hakkımda açılan davalardan ve devam eden "Cumhurbaşkanına hakaret" soruşturmasından bahsettiler.” dedi.

‘YAPILANLARI BİZE ANLAT’

Bölükbaş’ın yanına gelenler bunların yarın kardeşlerinin önünde engel olacağını, memur olmak istediklerinde karşılarına çıkacağını söylediler. Bu konuda ‘yardımcı’ olabileceklerini ifade ettiler maddi ve manevi destek sağlayabileceklerini söylediler. Bunun karşılığında ise, burada yapılan faaliyetlerini takip ettiklerini, ancak teknik şeylerle %70-80'ini öğrenebildiklerini, geri kalan kısımda ise kendilerine bilgi vermesini istediler. Bunun yanı sıra gazetemizin köşe yazarlarından Yusuf Karataş'a da ‘Sizleri yasadışı işlere itebilir’ gibi ithamlarda bulundular.

‘KABUL ETMEZSEN TAKİP ETMEYE DEVAM EDERİZ’

Bölükbaş bunun açıkça bir ajanlık teklifi olduğunu söylediğinde ise "Hayır, sen bunu arkadaşlık gibi düşün" dediler. Ajanlık teklifini reddettiğinde "Bunu iyi düşün, devlet bu koltuğu bir şekilde doldurur, sen olmasa da başka bir arkadaşın yapar" denildi. Israrla kabul etmediğinde, "Biz kararını anlıyoruz ama iki gün sonra biz seni gene arayalım, beraber yemek yiyelim" dediler. Bölükbaş bunun da olmayacağını, arasalar bile cevap vermeyeceğini, bu konuda kararının net olduğunu söylemesine rağmen iki gün sonra arayacaklarını, açmazsa da dışarıda yanına geleceklerini eklediler. Bölükbaş “Beni Diyarbakır'a geldiğim tarihten itibaren takip ettiklerini, kabul etmesem dahi beni takip etmeye devam edeceklerini belirttiler” dedi.

‘BASKILARA RAĞMEN HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNACAĞIZ’

Bölükbaş bu ajanlık dayatmasının esasında ülkede basın özgürlüğüne dair tutumun nasıl olduğunu açıkça gösterdiğini belirterek şöyle dedi: “Özellikle bölgede çalışan gazeteciler uzun süredir yaptıkları haberden kaynaklı tutuklanıyorlar, haklarında soruşturma açılıyor. Bazıları haber sırasında baskıya, tehdide, şiddete maruz kalıyor. Bu tarz teklifler de bu politikaların bir parçası olarak karşımızda. Çalıştığım Evrensel gazetesinin 25 yıl boyunca nasıl bir yayıncılık anlayışı olduğu ortadadır. Evrensel bunca yıldır baskılara rağmen bu yayıncılık anlayışından vazgeçmemiş, halkın haber alma hakkı için mücadele etmiştir. Bu şekilde çalışmaların illegalize edilmesi kabul edilemez. Biz bu baskılara rağmen halkın haber alma hakkını, gazetecilik faaliyetini sürdürmeye devam edeceğiz.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin bu tutumuyla, Bölükbaş’ın sahsında, tüm meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri, ileride karşımıza çıkacak suç biçiminde terörize edilmiştir” denildi.

Diyarbakır’da çalışan gazeteciler katılımıyla TGS Diyarbakır Temsilciliği’nde yarın (26 Ağustos 2020 Çarşamba) saat 12:00’da basın açıklaması yapılacak.