Evrensel Gazetesi yazarı ve EMEP MYK Üyesi Yusuf Karataş’ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarından dolayı yargılandığı davada savcı, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Karataş’ın DTK faaliyetleri kapsamında katıldığı toplantı, panel ve çalıştaylar gerekçe gösterilerek, “terör örgütü kurmak ve yönetmek” iddiasıyla Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 8’inci duruşması görüldü.

Karataş’ın katılmadığı duruşmada avukatı Diren Vurgun hazır bulundu. TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ve gazeteciler de duruşmayı izledi.

SAVCI MÜTALAA VERDİ

Savcı, verdiği mütalaada Karataş’ın DTK içinde katıldığı faaliyetleri ve konuşmaları gerekçe göstererek hakkında “terör örgütüne üye olma” iddiasıyla 5237 sayılı TCK 314/2 ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca 5 yıldan 10 yıla kadar ceza verilmesini talep etti.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca ise cezalandırmanın yarı oranında artırılması istendi. Karataş, açılan davayla 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

‘MÜVEKKİLİM GAZETECİDİR VE SİYASİ PARTİ YÖNETİCİSİDİR’

Mütalaa üzerine söz alan Avukat Diren Vurgun ise, “ATK kayıtların müvekkilime ait olabileceğini söyledi. Rapordaki +2 benzerlik oranının delil olması mümkün değildir. Ayrıca kayıtların üzerinde ekleme, çıkarma ya da müdahalede bulunulup bulunulmadığını incelemek gereklidir. Müvekkilim gazetecidir ve siyasi parti yöneticisidir. Adli kontrol artık bir cezaya dönüşmüş durumda. Adli kontrolün kaldırılmasını ve mütalaa hakkında savunma yapmak üzere süre talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme talepleri reddederek duruşmayı 4 Mayıs 2020 tarihinde saat 09.45’te görülmek üzere erteledi.

Kaynak: Evrensel