Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmalarına gerekçe olarak gösterilen haberlerin devlet sırrı olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, “İstihbarat teşkilatları hukuka aykırı faaliyet yaparsa yargılanır” dedi.

Cumhuriyet’ten Selin Ongun’a konuşan Öneş, MİT TIR’ları haberinin, yapıldığı tarihte sır niteliği kalmayan, kamuoyunca bilinen bir mesele olduğunu belirterek, “Haberin medyada, bir buçuk sene sonra yeniden kullanılmasının tarifinin devlet sırrı olarak anılması mümkün değildir. O bakımdan böyle bir iddiayla yargılamanın temelden geçersiz olması gerekir” diye konuştu.

İstihbarat teşkilatlarının hukuka aykırı alanlardaki faaliyetinin açığa çıkması durumunda her yerde yargılanacağını söyleyen Öneş, MİT TIR’ları olayının biraz da İrangate skandalına benzediğini ifade ederek, “Otoriter ülkelerdeyse böyle bir tartışma olmaz. İran’a silah satışıyla elde edilen paraların, CIA’nın yardımıyla Nikaragua’daki Sandinistalara karşı savaşan kontrgerillalara aktarılması… Ne oldu; yakalandı, Amerikan hukuku çerçevesinde yargılanıp ceza aldı” dedi.