Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü katıldığı bir televizyon programında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’la ilgili olarak söylediği "hesabını verecek, onu öyle bırakmam" sözlerini kınadı

Komitenin Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nina Ognianova, “Erdoğan’ı, sadece yapılan haberleri beğenmediği için, Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi örneğinde olduğu gibi gazeteci ve medya kuruluşlarına yönelik zorba tutumuna son vermeye çağırıyoruz” dedi. Ognianova, Erdoğan'ın bu tür açıklamalarının, hükümeti eleştirenlere karşı Türk savcılarını harekete geçiren işaret haline geldiğine dikkat çekti.

‘ERDOĞAN GAZETECİLERİ OTOSANSÜRE YÖNELTİYOR’

Erdoğan’ın, “bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek öyle bırakmam onu” sözlerine yer verilen CPJ açıklamasında, Cumhuriyet’te yayınlanan görüntülere yayın yasağı getirilerek bu görüntüleri kullanacak diğer kuruluşların da terör kapsamında yargılanmakla tehdit edildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Erdoğan’ın hem başbakanlığı, hem de cumhurbaşkanlığı döneminde basın karşıtı kampanyalara öncülük ettiği, kendisini eleştiren gazetecilere bizzat dava açtığı, haber kuruluşlarına baskı yaptığı ve bunun da çeşitli kaygılar nedeniyle gazeteciler ve basın kuruluşlarını otosansüre yönelttiği kaydedildi.

ERDOĞAN’DAN SUÇ DUYURUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili haberde "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verildiği" iddiasıyla Cumhuriyet gazetesi ve yayın yönetmeni Can Dündar hakkında suç duyurusunda bulundu. (Amerika’nın Sesi)