ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) yıllık özel raporuna göre, en fazla tutuklu gazeteci bulunduran ülkeler arasında Türkiye 10’uncu sırada yer alıyor.

Raporda Çin 44 tutuklu gazeteciyle ilk sıraya yerleşti. En kötü 10 ülke, sırasıyla şöyle: Çin, İran, Eritre, Etiyopya, Vietnam, Mısır, Suriye, Birmanya (cuntanın verdiği isimle Myanmar), Azerbaycan ve Türkiye.

TÜRKİYE’DE SAYI AZALDI AMA…

diken.com'un haberine göre, Türkiye’nin 2012 ve 2013’te en çok gazeteciyi hapseden ülke olduğu tespitini yapan CPJ, raporda yine Türkiye’ye özel bir bölüm ayırdı. CPJ, Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın yayın organlarına yapılan 14 Aralık operasyonuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

2012 ve 2013 yıllarında dünyanın en kötü zindancısı olan Türkiye bu sene düzinelerce gazeteciyi serbest bıraktı ve böylece CPJ sayımındaki parmaklıklar ardındaki gazeteci sayısını yediye düşürdü. Ancak, haberlere göre 14 Aralık günü Türkiye çok sayıda başka gazeteciyi (onların yanı sıra televizyon yapımcılarını, senaryo yazarlarını ve polis memurlarını da) gözaltına aldı ve onları devlete karşı komplo kurmakla suçladı.

Gözaltılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisi ile ABD’de yaşayan vaiz Fethullah Gülen tarafından yönetilen bir hareketin siyasi mücadelesinden kaynaklandı ve Gülen çizgisinde olan Türkiye’nin en büyük gazetelerinden Zaman’ın genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı’yı da kapsadı.