Erdoğan Demirören, sahibi olduğu Milliyet gazetesinde çok sayıda gazeteciyi "ekonomik sıkıntıları" gerekçe göstererek attıktan dört gün sonra Fransız enerji devi Total'in Türkiye'deki akaryakıt istasyonları diğer varlıklarını yaklaşık 1,1 milyar liraya satın aldı.

Nisan 2011'de Doğan grubundan Milliyet ve Vatan gazetelerini satın aldıktan sonra medya grubunun başına kimi atayacağını Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sorduğu Erdoğan'ın yaptığı açıklamayla ortaya çıkan Erdoğan Demirören, gazeteci tensikatından sonra büyük bir satın almaya imza attı.

Milliyet'in manşetinden yayımlanan "İmralı zabıtları"na tepki gösteren Tayyip Erdoğan'ı arayarak "Patron" diye hitap ettikten sonra telefonda ağladığı ortaya çıkan Erdoğan Demirören'e ait Milliyet'te geçen hafta, 10'u idari kadrodan olmak üzere 25 kişinin işten çıkarılmasına karar verildi. Karar kapsamında gazetenin kıdemli yazarlarından Meral Tamer, Mehveş Evin ile muhabirler Kemal Göktaş, Burcu Karakaş, Evin Demirtaş, Sertaç Koç ve Esra Alus'un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazetecinin işine son verildi.

İşten çıkarmalara ilişkin tepkiler üzerine, 28 Ağustos Pazartesi günü "Milliyet" imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, tensikat, "kur ve maliyetlerdeki artış nedeniyle gelir dengesinin bozulması" gerekçesine dayandırıldı.

Açıklamada şöyle dendi:

“Milliyet'te bazı meslektaşlarımızla yollarımızı ayırmış olmamızın nedeni tasarruf zorunluluğudur.

Geçen yılın aynı dönemine göre döviz kurunda yüzde 30, baskı birim maliyetinde yüzde 28 ve diğer hizmet alımları maliyetinde de yüzde 15 oranında artış gerçekleşmiştir.

Bu durumun gelir-gider tablosunda yarattığı dengesizliği gidermek tasarruf önlemlerini zorunlu kılmıştır. Aynı gerekçeyle istenmeden de olsa sadece Milliyet'te değil diğer gazetelerde de değişik tasarruf kalemleriyle birlikte, personel tasarrufuna gidildiği kamuoyunun bilgisi dahilindedir.

Bu koşullara rağmen arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmamak için gösterdiğimiz çaba çalışanlarımızın da malumudur.”

DÖRT GÜN SONRA MİLYARLIK ALIM     

Ancak işten çıkarmaların ekonomik sıkıntılara dayandırıldığı Demirören'e ait Milliyet ile Vatan gazeteleri, bugün (2 Eylül 2015) sürmanşetlerinde dokuz sütuna yayılan bir satın alma haberiyle yayımlandı.

Milliyet'in "Total Türkiye Demirören'in", Vatan'ın da "Total artık Demirören'in" başlığıyla verdiği haberlere göre, Demirören grubu, Milliyet'te "ekonomik sıkıntı" gerekçesiyle işten çıkarma yapmasından dört gün sonra, 1 Eylül 2015'te Fransız enerji devi Total'in Türkiye'deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarını 325 milyon Euro'ya (yaklaşık 1,1 milyar lira) satın aldı. (T24)