İstanbul’da Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren üç sivil ve bir polis memuru için dün Taksim Meydanı’nda düzenlenen karanfilli gösteriye polisin TOMA’larla ve gaz bombalarıyla yaptığı sert saldırı dünya basınında da gündem oldu.

INDEPENDENT: Türkiye’de kalabalıklar geri döndü, tek silahları çiçekleriydi

Türkiye’de huzursuzluk dün akşam yeniden canlandı. Binlerce hükümet karşıtı protestocu İstanbul’da sokaklara dökülürken polisin yanıtı göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve sopalarla oldu. Taksim Meydanı’nda silahsız protestocular ilerleyen bir TOMA’yı durdurmaya çalıştı, bir noktada protestocular TOMA’yı elleriyle tutmaya çalıştı. Bir başka protestocu TOMA’nın sürücüsüne tepki olarak bir avuç dolusu karanfil attı. Meydanın diğer tarafında gözü yaşlı bir kadın polise “Neden saldırıyorsunuz?” diye sorunca polis memuru kadını hışımla bir kenara itti. Bir gösterici ise en yeni protesto taktiklerinden birini uygulayıp sabit durmaya çalıştı ancak çevik kuvvet adamı yere ittirip yeniden ayağa kalkmaya çalıştığı sırada dövmeye başladı.

BBC: Taksim'de karanfilli anmaya polis müdahalesi

Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybedenler için düzenlenen ve Taksim'de binlerce kişinin katıldığı eylem polis müdahalesiyle dağıtıldı. Ankara'da da polis, Dikmen ve Kuğulu Park'ta gösteriler düzenleyenlere gece boyunca müdahale etti. Akşamki olaylar öncesinde Samsun'da düzenlenen mitingde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi protestolarının arkasında art niyet olduğunu söyledi.

GUARDIAN/ASSOCIATED PRESS: Türk polisi anma toplantısını dağıtmak için tazyikli su kullandı

Taksim Meydanı'nda protestolar yeniden alevlenirken Erdoğan Türkiye ve Brezilya'daki huzursuzluk için yabancı destekli komploları suçladı.

EL CEZİRE: Türk çevik kuvvet polisi protesto yürüyüşlerini dağıttı

İstanbul'da ve Ankara'da son dönemde yaşanan protestolarda hayatlarını kaybedenler için düzenlenen anma gösterilerinde polis insanları dağıtmak için tazyikli su kullandı.

REUTERS: Türk polisi istanbul'da protestoculara tazyikli su sıktı

Türk çevik kuvvet polisi dün İstanbul Taksim Meydanı'nda toplanan binlerce protestocuyu dağıtmak için panzerlerle su sıktı. Ülkede yaklaşık bir haftadır benzer bir çatışma hali yaşanmamıştı. Kalabalık hızla dağılırken TOMA'lar insanların yeniden toplanmasını önlemek için Taksim'e çeşitli çıkış noktalarını tuttu.

RT: Örtülü baskı: RT muhabirine ankara'da gece baskınında su sıkıldı

Türk polisinin protestoculara ve belli ki basına baskısı devam ediyor. RT muhabiri Tom Barton da bir TOMA'nın saldırısıyla bunu birinci elden deneyimlemiş oldu. Sosyal medya da polisin öldürücü olmayan silahlarıyla yaptığı müdahale sonucu yaşanan yaralanmaların fotoğrafları sel oldu.

LA REPUBBLICA: İstanbul’da kalabalığa yine biber gazı ve tazyikli su sıkıldı

Taksim Platformunun protestolar sırasında ölenler anısına çiçek koyma girişimi yine polisin gücüne takıldı. Erdoğan faiz lobisini suçluyor.

CORRIERRE DELLA SERA: Taksim meydanı'nda erdoğan’dan daha fazla demokrasi isteyenlere polis yine müdahale etti

Barışçıl bir havada başlayan karanfilli eylem güvenlik güzlerinin meydanı terk etmeleri için 20 dakika süre vermesiyle tekrar eski çatışma günlerine dönüştü. Brezilya ve Türkiye’nin yeni dünyadaki kazanan imajı büyük düş kırıklığına uğradı.

LA STAMPA: Polis, taksim meydanı'nda yine protestocuları zor kullanarak dağıttı, türkiye tekrar gerildi

Tamamen barışçıl gösteriye karşı eskiden olduğu gibi biber gazları ve tazyikli su kullanıldı. Erdoğan hala dış komplodan söz ediyor.