İstanbul - Özgür Ülke Gazetesi'nin eşzamanlı olarak Ankara ve İstanbul'daki bürolarının bombalanmasının 17. yıldönümü nedeniyle bombalanan binanın önünde bir araya gelen Özgür Gündem gazetesi çalışanları, "Dün bomba bugün kelepçe, özgür basın susmayacak" dedi.

 

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in talimatıyla 3 Aralık 1994'te İstanbul ve Ankara'da 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının yıldönümünde "Özgür basın geleneği"nin temsilcisi Özgür Gündem Gazetesi çalışanları tarafından Kadırga'da bombalanan bina önünde açıklama yapıldı.

 

"Dün bomba bugün kelepçe, özgür basın susmayacak" yazılı üzerinde gazeteciler Vedat Kurşun, Cengiz Kapmaz, Kadri Kaya, Erdoğan Altan ve Ragıp Zarakolu'nun fotoğraflarının bulunduğu pankart ve faili meçhul cinayete kurban giden ve öldürülen gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Anmaya Özgür Gündem Gazetesi çalışanlarının yanı sıra KESK Genel Başkanı Lami Özgen, KESK eski Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, siyasi partilerin temsilcileri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri katıldı. Kırmızı karanfiller taşıyan özgür basın destekçileri sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Özgür basın susturulamaz" ve "Şehit na mirin" sloganları attı. Bombalanan binanın önüne yaşamını yitiren Ersin Yıldız'ın fotoğrafları asıldı.

 

“BU ATEŞ SİZİ DE YAKAR” MANŞETİYLE ÇIKAN GAZETE

 

Saygı duruşu ile başlayan anmanın ardından Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol konuştu. Aykol, 1994 yılına kadar özgür basın geleneğinde çalışan birçok gazeteci arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini, birçoğunun tutuklandığını ama her şeye rağmen çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Özgür Ülke'nin binasının bombalandığı günü anlatan Aykol, "Her şeye rağmen bombalanma olayının hemen ertesi günü, 'Bu ateş sizi de yakar' manşetiyle gazete çıkardık. Sonrasında ise tüm zorluklara rağmen gazeteyi çıkarmaya devam ettik" diye konuştu.

 

"Bu ateş sizi de yakar" manşetiyle çıkan gazetenin özgür basın geleneği tarihindeki en değerli gazete olduğunu belirten Aykol, "Gazete binamız bombalanmasına rağmen gazetemizi çıkardık. O günden bu yana da isimleri değişse de her gün gazetemizi çıkarıyoruz. Onlar bizim susacağımızı zannettiler ama biz yılmadık. O gün demiştik ki bu ateş sizi de yakar, hakikaten doğru çıktı. Biz bugüne kadar yayına devam ettik. O günden sonra bir sürü Başbakan değişti, Cumhurbaşkanı değişti, biz bu gazeteyi ne pahasına olursa olsun çıkaracağız. 70 şehidimiz var. 22 yıl oldu, ama 220 yıl da olsa çıkarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Gazetenin bir diğer Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin de, "Her gün ölüm haberleri aldığımız bir dönemde o günde Ersin Yıldız'ın ölüm haberini aldık. Özgür gündem direniş geleneğinin adıdır. Ve Özgür Gündem yoluna devam edecektir" ifadelerini kullandı. Anma yapılan konuşmaların ardından bombalanan binanın önüne karanfiller, yaşamını yitiren Ersin Yıldız'ın fotoğrafı ve "Bu ateş sizi de yakar" manşeti ile çıkarılan gazetenin nüshasının bırakılmasıyla son buldu. (ANF)