Seçimlere günler kala seçim ve sandık güvenliği için harekete geçen on binlerce yurttaş 7 Haziran seçimlerini yurttaş dinamizmi açısından da benzersiz bir yere koyarken, yüzlerce yurttaş habercisi de seçimlerde güvenilir bilgi-haber akışı için seferber olmaya başladı.

Kuruluş çalışmaları Temmuz 2013’ten bugüne devam eden Türkiye’nin ilk yurttaş haber ajansı ağı, dokuz8HABER, ülke çapında 400’e yakın yurttaş habercisinden oluşacak olan bir seçim özel haber kuracağını duyurdu.

YURTTAŞ MEDYASININ DİNAMİZMİ VE GAZETECİLİĞİN BİRİKİMİ SEÇİMDE GÜVENİLİR BİLGİ AKIŞI İÇİN BULUŞUYOR

Dokuz8HABER tarafından yapılan çağrıda, seçim özel yayınının en önemli amacının sosyal medyayı dezenformasyonun değil, güvenilir bilginin kaynağı haline getirilmesine katkı sağlamak olduğu vurgulanırken, tüm bu çalışma dokuz8HABER’in de temel misyonu olarak öne çıkan “Yurttaş medyasının dinamizmi ve gazeteciliğin birikimi”nin buluşturulması çalışmasının da temel bir parçası olarak değerlendiriliyor.

HABER AĞI VE MERKEZİ NASIL ÇALIŞACAK ?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde kurulacak olan haber merkezinin yanı sıra Ankara ve İzmir’de de bölge haber merkezleri kurulacak. Türkiye çapında gün boyu haber takip edecek olan yüzlerce yurttaş gazetecisinin aktaracağı veri, bilgi, görsel ve haberler dokuz8HABER merkezlerinde konumlanacak olan 20’ye yakın editör tarafından doğrulandıktan sonra işlenerek haberler olarak yayınlanacak. Tüm yayınlar temel dillere de çevrilerek sürdürülecek. Şu na kadar İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Türkçe yayın yapılması kesinleşti.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ VE DOKUZ8HABER İŞBİRLİĞİ: #SEÇİMVAR

Seçim2015 özel haber ağı, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Yüksek Lisans programının #SeçimVar projesiyle de işbirliği halinde hayata geçiriliyor. İşbirliği hem ortak mekân kullanımını hem de ortak içerik girişi boyutunu taşıyor. Gün boyu yapılacak olan yayınlar hem dokuz8haber.com adresinden hem de dokuz8haber’in sosyal medya hesaplarından yayınlanacak. Yine dokuz8haber bileşenleri haber merkezlerinden, haber ağına kadar her aşamasında rol oynayacaklar. Haber merkezinin bir özelliği de her bileşenin kendi içerik girişlerini de buralardan yapacak olması. Yine dokuz8HABER bileşenlerinden olan Yön Radyo’nun gün boyu yapacağı seçim özel yayınına da dokuz8HABER muhabirleri ve editörleri canlı telefon bağlantılarıyla katılım sağlayacak.

YÖN RADYO CANLI YAYINLARI VE İNTERNET CANLI YAYINLARI

Seçim özel yayını kapsamında gün boyu İnternet tabanlı periscope ve farklı canlı yayın platformları da kullanılarak canlı yayınlar yapılacak . Canlı yayın dışında sokaklardan, seçim merkezlerinde gelen pek çok video da montaj masasında geçerek yayınlanacak.

#SEÇİM2015 HABER AĞINA KATILMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM DİYORSANIZ

dokuz8haber, seçim haber ağına katılmak isteyenler için bir form hazırladı ve erişime açtı. Bu formu şu linkte görebilirsiniz: https://docs.google.com/a/tarem.org/forms/d/16jN7qrUIhpoi430qSsLOsfdqIikJbqRBemmF7C3wz2M/viewform?edit_requested=true

dokuz8haber sosyal medya hesaplarının içerikleri de seçimlerde www.dokuz8haber.com üzerinden yayınlanacak. dokuz8haber'in temel sosyal medya hesapları da şunlar: twitter.com/dokuz8haber, facebook.com/dokuz8haber ve youtube.com/dokuz8haber.com. Linki doldurmanın dışında iletiş[email protected]’a da mail atılarak ağa katılım talebinde bulunulabilir.

KİMLER VAR?

Seçim özel ağına şu ana kadar ülke çapında onlarca yurttaş habercisinin yanı sıra şu bileşenlerin ve destekçilerin katılımı bekleniyor: Alternatif Bilişim Derneği, Amed News Agency, Çaylak Haber, Demokrat Haber, Emek Dünyası, Düzce Umut Atölyesi, Haber Vesaire, Kamera Sokak, Korsan Parti, Mahalleler Birliği, Medya ve İletişimciler Derneği, Naber Medya, Ötekilerin Postası, Adalet Arayan İşçi Aileleri (@iscinayetleri), İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Kulübü, NaberMedya, Sosyal Kafa, Twitter Gazetesi, Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Yurtsuz Haber, Yön Haber, Yön Radyo, Zete.