Gazeteci ve yurttaş gazetecilerinden oluşan dokuz8haber bugün yerel seçimler özel yayınıyla yayın hayatına başlıyor.

“Yurttaş odaklı, çok paydaşlı haber ağı platformu” olarak lanse edilen dokuz8haber hak haberciliği yapmayı hedefliyor.

YAYIN İLKELERİ

dokuz8haber’in internet siteleri üzerinden açıklanan yayın ilkeleri şöyle:

Yurttaşın/halkın yararını gözetir.

* Yurttaşın haber alma hakkı uyarınca gerçekleri halka ulaştırmayı önemser. Bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.

Ayrım yapmaz.

* Yayınlarda hiç kimse; milliyet, ırk, etnik kökeni, dili, cinsiyeti, cinsel yönelimi, yaşı, sağlığı, bedensel engeli, sınıfı, görevi, felsefi inançları ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.

Nefret söylemine yer vermez.

* Başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Barış gazeteciliği ve hak haberciliği ilkelerini esas alır.

Toplumun seçici algısına güvenir.

* Yayınlanan haber ya da içeriğin gerçek kaynağına ulaşmayı hedefler. Bunun için konunun tüm yönlerini sorgulamayı, tüm muhataplarına erişmeyi kendine ilke edinir. Konunun tüm taraflarına söz hakkı tanınır.

Kişilerin özel yaşamı, toplumun çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz.

* Adli yargı konusu olan bireysel, grupsal, siyasal, kültürel, ticari vs. olay, durum, vakalarda “masumiyet karinesi” ilkesini gözeten yayıncılık yapar.

Temiz yayın yapar.

* Yayınlarda ilan ve reklam içeriklerini haber metinlerinden tereddüde yer bırakmayacak şekilde ayırır. Bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için yanıltıcı yöntemler kullanmaz. Çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.

Editöryal bağımsızlığa saygı duyar.

* Her türlü baskıyı reddeder, yayınlarında sadece basın meslek ilkelerini, yayın ilkelerini ve toplumun çıkarını gözetir.

dokuz8haber seçimde ülke çapında yaşananlar, yurttaş gazetecileri ve çok sayıda gazeteci tarafından haberleştirerek Türkiye ve dünyaya servis etmeyi amaçlıyor.

KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Seçim özel yayını İstanbul'da Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde, Ankara'da ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi'nde gerçekleşecek olan dokuz8haber’i oluşturan bileşenler şunlar:

Ayağa Kalk Taksim, Demokrat Haber, Emek Dünyası, Gezi Postası, Haber Vesaire, Jiyan, muhimhadiseler.org,  Naber Medya, Park Gazetesi, Ötekilerin Postası ve dokuz8Ankara grubu.

dokuz8haber’i Twitter’da @dokuz8haber, Facebook’ta www.facebook.com/dokuz8haber adreslerinden takip edebilirsiniz.

(Bianet)