DİSK Basın İş, Melis Alphan’ın Türkiye’deki ensest sorununa dikkat çeken köşe yazısı nedeniyle hedef gösterilmesine karşı bir açıklama yayımlayarak, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik TCK 301 tehdidini kınadı.

Basın İş, Türkiye’deki ensest sorununa dikkat çeken köşe yazısı nedeniyle hedef gösterilen gazeteci Melis Alphan’la ilgili bir destek açıklaması yayımlayarak, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik TCK 301 tehdidini ve siber zorbalığı kınadı.

Alphan 2 Eylül günkü köşesinde, Türkiye’deki ensest oranını yüzde 40’ı bulduğunu gösteren bir araştırmadan bulgular paylaşmıştı. Alphan, bunun üzerine TCK 301’den dava edilmek de dahil tehdit ve hakaretlere maruz kalmıştı.

“Bilimsel bir araştırmanın sonuçlarının TCK 301’e bağlanabildiği, gazetecilerin tehdit edilebildiği bir ortam, halkın haber alma hakkının da gaspıdır” diyen DİSK Basın İş konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak tehditleri kınadı ve Alphan’ın yalnız olmadığını belirtti.

Basın İş’in açıklaması şöyle:

Melis Alphan’ı hedef alan saldırı ve tehditleri kınıyoruz

Gazeteci Melis Alphan, Türkiye’deki ensest sorunu ile ilgili olarak Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun 2014’te yayımladığı Türkiye Ensest Atlası Projesi’nde yer alan bulguları paylaşarak Türkiye’deki ensest oranının yüzde 40’ı bulduğunu yazdı.

Alphan, büyük ilgi gören yazı nedeniyle, “Türk Milletine hakaret ettiği” iddiasıyla TCK 301’den yargıya taşınmakla tehdit edildi, sosyal medyada hakaretlere maruz kaldı. Hatta kimi hukukçular da sosyal medya yorumlarıyla devreye girerek Alphan’ı hedef aldı.

Biliyoruz ki gazetecileri hedef alan tehditler ve siber zorbalık, iktidarın hakikati dile getiren gazetecileri hedef gösteren tutumundan beslenmektedir. TCK 301 de bir yasa maddesi olmaktan çok gazetecilere, basın ve ifade özgürlüğüne karşı bir tehdit aracıdır.

Bilimsel bir araştırmanın sonuçlarının TCK 301’e bağlanabildiği, gazetecilerin tehdit edilebildiği bir ortam, halkın haber alma hakkının da gaspıdır.

Melis Alphan’ı hedef alan saldırıları kınıyor, hakikatin ve hakikati dile getiren gazetecilerin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

DİSK Basın İş