Dışarıdaki Gazeteciler, tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri ile tutuklu bulunan diğer meslektaşlarıyla dayanışmak amacıyla Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’ndan Altıyol Meydanı’na yürüdü.

Tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı eyleme, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın yanı sıra çok sayıda avukat, gazeteci ve yurttaş katıldı.  

Altıyol Meydanı'nda yapılan açıklamayı Gazeteci Güventürk Görgülü yaptı.

Görgülü, Nazım Hikmet’in 89 yıl önce bugün tutuklandığını hatırlatarak, “Bu memleket bizim” şiirinden bir kıta okuyarak konuşmasına başladı.

‘HAFIZALARDAN SİLİNMEK İSTENENLERİ HATIRLATACAĞIZ’

Cezaevlerinde 100’ün üzerinde bulunan gazetecinin en ağır şekilde bedel ödediğini belirten Görgülü, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 418 gündür büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu savundu.

Yargılamayı yapanların topa tuttukları cemaate ve onun liderine övgüler dizerken Ahmet Şık’ın o yapılanmanın ne olduğunu apaçık yazdığını ifade eden Görgülü, “Bu nedenle kumpasa uğramış ve bugün olduğu gibi yine bedel ödemişti” dedi.

İktidara “Sizin bin bir kelime oyunuyla milletin hafızasından silmek istediğiniz o günleri tarihten de silmek istiyor olabilirsiniz; ama size kötü bir haberimiz var biz hep hatırlayacak ve hatırlatacağız” diye seslenen Görgülü, “Bu ülkenin aydınlık vicdanları; Ali Elverdileri, Mehmet Ekicileri, Ömer Dikenleri unutmadığı gibi bugünleri de asla unutmayacaktır” diye konuştu.

‘HAKİKAT VE ADALETİN PEŞİNDEYİZ’

Ahmet Şık’ın ilk savunmasında “savunma yapmıyorum, itham ediyorum” sözlerini hatırlatan Görgülü, “Dreyfus Olayı’ndan bu yana haklılıktan gelen cesur bir haykırıştır. Bu kuvveti, kendinde ilk bulan Fransız yazar Emile Zola, ‘Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir’ düşüncesinden hareket ediyordu. Biz de tutuklu Cumhuriyetçiler ve gazetecilikten tutuklu tüm gazeteciler gibi hakikatin ve adaletin peşindeyiz” şeklinde konuştu.

“Güneş balçıkla sıvanamaz, haber suç olamaz” diyen Görgülü,  Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi’nde görülecek Cumhuriyet davasına destek çağrısında bulundu. Açıklama sloganlarla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı