HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Dicle Haber Ajansı (DİHA) başta olmak üzere, bazı Kürtçe yayın yapan televizyon kanallarına yönelik sansür ve erişim yasağını, yine medya üzerindeki artan baskıları Meclis gündemine taşıdı.

2 AYDA 20 KEZ ERİŞİM YASAĞI!

Verdiği önerge ile basın üzerindeki baskıları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'e soran HDP'li Uca, DİHA'ya iki ay içerisinde TİB kararıyla 20 kez erişim yasağı getirildiğini, ajansa 9 saldırı düzenlendiğini, ajansın 3 muhabirinin gözaltına alındığını ve 1 muhabirinin de tutuklandığını hatırlatarak, "Türkiye kamuoyu DİHA'yı, Kobanê, Cizre, Pozantı, Roboski gibi bir çok yerde gerçekleşen hak ihlalleri ve katliamları gün yüzüne çıkaran bir ajans olarak tanımakta, haber alma özgürlüğü açısından önemli bir misyona sahip bir kurum olarak kabul etmektedir. DİHA üzerindeki süreklileşmiş sansür ve yasaklar, anayasanın 'Basın hürdür, sansür edilemez' şeklindeki 28. maddesine aykırıdır ve yasa ihlal edilmektedir. Benzer şekilde, muhabirlerin haber takibini yapmalarının engellenmesi, darp edilip göz altına alınması, tutuklanması hem basın özgürlüğü ilkesi hem de insan hakları ilkelerine aykırıdır," dedi.   

KÜRTÇE YAYIN YAPAN KANALLARIN YAYINININ DURDURULMASI

Benzer şekilde RTÜK kararı ile Diyarbakır'dan yayın yapan Özgür Gün TV ile yine bazı Kürtçe yayın yapan kanalların yayınlarının durdurulmasını da Bakan Bilgin'e soran Uca'nın önergesinde yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

"DİHA'YA OPERASYON YAPILACAK MI?"

* Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) hangi yasal gerekçelerle 20. kez erişim yasağı konulmuştur?

* DİHA'ya erişim yasağının Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan patlamadan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a hava harekâtı yapmasının hemen ardından gelmesi tesadüf müdür?

* DİHA'ya erişimin TİB tarafında sistematik olarak engellenmesi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yürütülen savaş konseptinin bir parçası mıdır?

* Dicle Haber Ajansı muhabirlerinin haber takibinin kolluk kuvvetlerince engellendiği, muhabirlerin darp edildiği, gözaltına alındığı, tutuklandığı ve ajanlık teklif edildiği iddiaları doğru mudur?

* Dicle Haber Ajansı muhabirlerinin darp edilerek göz altına alındıkları iddiaları doğru ise, bunu yapan kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Dicle Haber Ajansına sistematik olarak erişim engeli uygulanmasının iddia edildiği gibi Yüksekova'da özel harekat timlerinin şantiye işçilerine yaptığı işkence, Dağlıca'da yaşamını yitiren asker cenazelerinin halk tarafından taşınması ve 8 gün boyunca sokağa çıkma yasağının olduğu Cizre'de yaşanan çatışmalar ve sivil ölümlere dair haberlerin yapılması ile ilgisi var mıdır?

* Dicle Haber Ajansı muhabirlerine ajanlık teklif edildiği doğru mudur? Doğru ise bu teklifi hanGi kurum ya da şahıslar yapmışlardır? Bu teklif hangi yasaya ya da yasalara dayandırılarak yapılmıştır? Basın Özgürlüğü Günü olan 24 Temmuz gecesi PKK kamplarına yapılan hava saldırıları ile birlikte aralarında DİHA'nın da bulunduğu 90'ı aşkın internet sitesine getirilen "erişim engeli" kararları ile aynı gün dönemin Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç'ın Özgür Gündem ve Evrensel Gazeteleri'nin isimlerini vererek, "Elimizde dosyalar var, bunlar suç makinesi" ifadeleriyle basını hedef göstermesi ile ilişkisi var mıdır?

* Dicle Haber Ajansı'na operasyon yapılacağı, muhabir ve çalışanlarının gözaltına alınacaklarına dair hazırlık olduğu yönünde bilgiler dolaşıyor. Bu konuda bilginiz var mı?

(Demokrat Haber)