HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, aralarında Demokrat Haber’in de bulunduğu muhalif medya sitelerine ve gazetecilere dönük sindirme politikalarını yazılı soru önergesiyle meclise taşıdı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istenen soru önergesinde “Demokrat Haber, Yüksekova Haber, Şemdinli Haber, Sendika.org gibi siteler hangi nedenlerden kapatılmıştır, getirilen yayın yasağının ne kadar sürdürülmesi planlanmaktadır?” denildi.

ANAYASAYA AYKIRI

Anayasa’nın “Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır” şeklinde tanımlanan ve basın hürriyetini güvence altına alan 28. Maddesi’ne aykırı düşecek şekilde bazı basın ve yayın kuruluşlarının yayınlarının engellendiği belirtti.

“Basın özgürlüğü basın emekçileri için ne kadar önemliyse, halk için de haber alma özgürlüğü aynı şekilde önemlidir” diyen Abdullah Zeydan, “Demokrat Haber, Yüksekova Haber, Şemdinli Haber, Sendika.org gibi haber sitelerine uygulanan yayın yasaklarının hem halk, hem de basın camiası açısından kabul edilebilir bir yanının olmadığını vurguladı.

2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye'nin 149’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Abdullah Zeydan, sadece bu tablonun bile, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda tehlike çanlarının çaldığına delalet olduğunu ifade etti.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istenen soru önergesinde “Bu haber siteleri kapatılırken Türkiye’nin de taraf olduğu basın özgürlüğünü esas alan uluslararası sözleşmelere riayet edilmiş midir? Basın özgürlüğünün sağlanması ve haber alma hürriyetinin sağlıklı bir şekilde yaşanmasına yönelik projeleriniz var mıdır? Varsa, nelerdir?” diye sordu.

“İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE”

Demokrat Haber’e 27 Ocak 2016 günü hiçbir uyarı yapılmadan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nin talebiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Türkiye’den erişim engeli getirilmiş, 28 Ocak günü de Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi “Koruma Tedbiri” kararı almıştı.

Demokrat Haber’den Mehmet Göcekli, “Eğer sorunlu bir içerik varsa, ona dava açılması ve dava sonuçlanana kadar sadece ona engelleme getirilmesi anlaşılabilir. Ancak sitenin tamamına erişimin engellenmesi kabul edilemez” diyerek, bu uygulamanın sadece bir sansür değil aynı zamanda düşünce, ifade ve iletişim özgürlüğüne bir darbe olduğunu savundu. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)