Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi olaylarına ilişkin Neonazi davasını Türk basınının izlemeyecek olmasına dair tartışmalar sürüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman meslektaşı Westerwelle, dün telefonla bu konuyu görüştü.

Alman Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklamada, Davutoğlu konuşmada Türk hükümetinin beklentilerini iletti.

Davutoğlu'nun "Türkiye'nin beklentisi hem ülkenin temsilcilerinin hem de medyasının mahkeme salonunda yer alması yönündedir" dediği belirtiliyor.

'BEKLENTİ ANLAYIŞLA KARŞILANDI'

Yapılan açıklamaya göre, Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle de bu beklentiyi anlayışla karşıladı, ancak Almanya'da hukuki bağımsızlık olduğunu söyledi.

Her iki tarafın da ortak beklentisinin hukuk devleti çerçevesinde şeffaf bir şekilde davanın sürmesi olduğu kaydedildi.

Ancak bu şekilde Almanya'da yaşayan Türklerin kaybolan güveninin yeniden kazanılmasının mümkün olabileceği belirtildi.

ERKEN DAVRANAN 50 GAZETECİYE YER VERİLDİ

17 Nisan’da Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG)  görülecek NSU üyesi Beate Zschäpe davası için 123 yerli ve yabancı gazeteci akreditasyon yaptırabildi. Ancak, mahkeme salonundaki yer sıkıntısından dolayı OLG tarafından daha önce yapılan duyuru ile sadece 50 sabit koltuk verileceği ilan edildi. Bu ilaNa rağmen başvurularda geciken Türk medya mensuplarının hiç biri sabit koltuk hakkı tanınan ilk 50’ye giremedi.

NEONAZİ SERİ CİNAYETLERİ

Almanya’da ‘Neonazi seri cinayetleri’, ‘Boğaziçi cinayetleri’ ve ‘Dönerci cinayetleri’ gibi tepki çeken isimlerle de anılan NSU cinayetleri 2000-2006 yılları arasında gerçekleşti.

8’i Türkiye, biri Yunanistan vatandaşı ve bir Alman kadın polisin yaşamına mal olan cinayetlerin sorumlularından Uwe Mundlos 2011 yılında intihar ederken, Beate Zschäpe ve dört diğer şüpheli yargılanıyor.