Cumhuriyet gazetesinin yazar, muhabir, genel yayın yönetmeni ve yazıişleri müdürüne ‘gizliliği ihlal ve hakaret‘ iddiasıyla tam 30 soruşturma açıldı.

Cumhuriyet, gönderilen tekzip metinlerinin dilinin de hakaret boyutuna vardığına dikkat çekerek, ”Metinlerde gazetemizle ilgili “sözde gazete” ve “kirli odakların maşaları” gibi ağır ithamlar yer alıyor” ifadesini kullandı.

Gazetenin bugün sürmanşetine taşıdığı 'Gazetemize soruşturma yağmuru' başlıklı habere göre, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından haberlere açılan soruşturmaların şikâyetçileri de genelde aynı kişiler. Şikâyetçilerin başını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yolsuzluk soruşturmalarında adı sık sık geçen oğlu Bilal Erdoğan çekiyor.

Yolsuzluk haberlerinin yanı sıra Suriye tapeleri ve gazetenin eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 17 Aralık fezlekesinde yer alan konulara dair haberleri soruşturma konusu oldu.

Cumhuriyet, gönderilen tekzip metinlerinde hakarete varan ifadeler kullanılmasına da dikkat çekti. Buna göre, Can Dündar’ın 25 Aralık fezlekelerine dayanarak hazırladığı ‘Arkadaşın Babası‘ yazı dizisi konusunda Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in gönderdiği tekzip metninde şu ifadeler yer aldı:

“Özellikle ülke gündeminde siyasi iktidara karşı yürütülen kirli savaşta her yolu meşru sayan, yalan ve iftirada birbiri ile yarışan sözde gazetelerin bu iddiaları, yürüttükleri psikolojik savaşın bir parçasıdır.”

Bayraktar’ın avukatı Fatih Erdöl’ün gönderdiği yazıdaysa, ‘algı operasyonu‘ ve ‘kirli odaklar‘ ifadeleri yer aldı: “TOKİ soruşturması olarak bilinen soruşturmayı 17 Aralık gününe denk getiren, bu sayede algı operasyonu yaparak müvekkilim ve ailesi hakkında çeşitli ithamlarda bulunan ‘kirli odakların maşaları’ bu dosya kapsamında gözaltına alınan 21 şahsın tamamının gözaltına alınmalarından 4 gün sonra serbest bırakılması, akabinde de haklarında takipsizlik kararı verilmesiyle amaçlarına ulaşamamışlardır.”

Cumhuriyet, gazeteye son iki yılda İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 220 bin TL ceza kesildiğini de yazdı. Gazetenin Gezi Parkı eylemleri sırasında evden ekmek almaya çıktığı sırada polisin başındangaz kapsülüyle vurduğu 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın hastanede olduğu süreçte yaptığı haberlere 140 bin TL ceza kesildi. Cumhuriyet’e, 1 Mayıs kutlamaları sırasında Taksim’de polisin attığı gaz bombası kapsülüyle başından ağır yaralanan Dilan Alp haberleri nedeniyle de 20 bin TL ceza kesildi.

HANGİ HABERLERE SORUŞTURMA BAŞLATILDI?

Cumhuriyet, soruşturma açılan bazı haberlerin listesini de şöyle verdi:

Can Dündar’ın 25 Aralık fezlekesine dayandırdığı “Arkadaşın Babası” yazı dizisi;

Aykut Küçükkaya’nın takipsizlik kararı verilen TOKİ dosyasında yer alan fezlekelere dayandırdığı Erdoğan Bayraktar haberleri;

Takipsizlik kararı verilen 25 Aralık dosyasında yer alan mahkeme kararı ile yapılan tape kayıtları haberleri;

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması mahkeme sorgu ifadeleri haberleri;

Duygu Güvenç’in Yasin el Kadı’nın BM terör listesinde yer aldığı dönemlerde Türkiye’ye giriş yaptığını konu alan “Dost 4 kez gelmiş” haberi;

ABD’de Demokrasileri Koruma Vakfı tarafından yayımlanan raporda, Türkiye’nin uluslararası terörü finanse etmekle suçlandığı haber.