Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) dün Diyarbakır’da gözaltına alınan Britanyalı gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury’nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Diken'in haberine göre, CPJ’nin internet sitesinden yayınlanan çağrı şöyle:

"Türk güvenlik güçleriyle Kürt savaşçılar arasında şiddeti giderek artan çatışmaların, hem ülke içinde, hem de uluslararası arenada kamu yararı adına bilinmesinde fayda var. Yetkililerin görevi gazetecileri susturmak değil, korumaktır."

CPJ, gazetecilerin gözaltına alınmasına gerekçe olarak gösterilen, 'akredite olmamaları' ve 'PKK ile irtibat kurmaları' konusunda ise Türkiye’nin terörle mücadele yasalarına uygun olduğu sürece gazetecilerin 'terör örgütleriyle' görüşme yapmasının önünde bir engel bulunmadığı vurgulandı. Açıklamada, PKK'nin faaliyetlerini yazdıkları gerekçesiyle birçok gazetecinin engellendiği ya da hapse atıldığı da kaydedildi.

BAĞLAR'DA GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

Tüm dünyada okuyucu kitlesi bulunan Vice News adlı ABD merkezli haber sitesi için çalışan ikili ve adının Resul olduğu belirtilen tercüman, Bağlar semtinde terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alınmıştı.