Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bugün basın ve yayın kuruşlarına "Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar ve bu olaylar sırasında hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun cenaze töreninde çekilen görüntüleri istemesi ve göndermeyenler hakkında da yasal işlem başlatılacağı"na ilişkin bir yazı göndermesine ÇGD'den tepki geldi.

Yazılı bir açıklama yapan ÇGD, savcılığın söz konusu olaylarda çekilen fotoğrafları ve görüntüleri göndermeyen basın ve yayın kuruşlarının 10 gün içinde göndermeme nedenine ilişkin bilgi vermesini istediğini anımsatarak, "Fotoğraf ve görüntüleri göndermeyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257. maddesi uyarınca adli işlem yapılacağını vurguluyor. Savcılığın, şunu bilmesi gerekmektedir, gazeteciler, savcılığın personeli ya da olayları adli makamlara intikal ettirmek için maaş alan kolluk görevlileri değildir" denildi.

"Gazeteciler her türlü baskıyı reddeder"

Her gün onlarca olay izleyen, bunların birçoğunda şiddet görüntüleriyle karşılaşan gazetecilerin ellerindeki görüntüleri adli makamlara bildirme, iletme gibi bir yükümlülüklerinin bulunmadığına dikkat çeken ÇGD, "Gazetecileri, izledikleri olayların tarafı, şikâyetçisi, jurnalcisi haline sokmaya yönelik bu tavır, Başbakan'ın ve hükümetin basına yönelik düşmanca ve taraflı tutumunun devamı niteliğindedir" dedi.

Savcılığın, gazetecileri ellerindeki görüntüleri vermeleri için kullandığı TCK'nın 257. maddesinin, kamu görevlilerini ilgilendiren "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenlediğine işaret eden ÇGD'nin yazılı açıklamasında şu değerlendirmeler yer aldı:
"Yasal zorunluluk nedeniyle söz konusu yazıya eklenmiş olsa bile bu husus, gazetecileri devletin memuru gören anlayışı ortaya koymaktadır. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre, gazeteciler her türlü baskıyı reddeder, yöneticileri dışında kimseden işiyle ilgili talimat alamaz. Savcılığa görevini yaparak, ortada bir suç varsa, bunun delillerini araştırması, bu konuda kendisine bağlı kolluk kuvvetlerini kullanması ve bu görevi basın mensuplarına yüklememesini tavsiye ediyoruz."

CUMHURİYET