Ekoloji örgütleri Evrensel gazetesi Dersim Muhabiri Kemal Özer’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Basın üzerinde her geçen gün artan baskılara dikkat çeken ekoloji örgütleri, “Özer, Anadolu Parsı’nın Dersim coğrafyasında yaşadığının en önemli kanıtını sunan gazetecidir” diyerek, “Kemal Özer bizim kalemimizdir, derhal serbest bırakılsın” mesajı verdi. 

EGEÇEP: KEMAL ÖZER GAZETECİDİR

Özer Akdemir'in Evrensel'de yer alan haberine göre, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada bir yılı aşkın bir zamandır OHAL’le yönetilen ülkemizde basın ve medya üzerinde uygulanan baskılara bir yenisinin daha eklenerek Evrensel gazetesi Dersim Muhabiri Kemal Özer’in gözaltına alınmasına yönelik üzüntü dile getirildi. 

EGEÇEP açıklamasında şöyle denildi; “Kemal Özer bir gazetecidir. Kendisini yıllardır Munzur Dağlarından, Dersim’den, İliç’ten yaptığı çevre haberleri ve doğa fotoğrafları ile tanıyoruz. Munzur Vadisi’nin barajlarla boğulmasına karşı yürütülen mücadelelerden Kemal Özer’in haberleriyle bilgimiz oldu. İliç’te yıllardır bölge ekosistemini altüst eden altın madeninin yarattığı çevre felaketini ve madenin yarattığı sosyo-ekonomik sorunları yine onun kaleminden çıkan haberlerle öğrendik.”  

‘DERSİM’İ KEMAL ÖZER’İN OBJEKTİFİ İLE TANIDIK’

Dersim coğrafyasının eşsiz güzelliğine Kemal Özer’in objektifinden yansıyan fotoğraflarla tanıklık ettiklerini ifade eden EGEÇEP açıklamasında, “Dersim yaban yaşamının, vaşaklarının, ayılarının, kutsal dağ keçilerinin, endemik bitkilerinin çevre sorunlarından ve insan kaynaklı kirlilikten nasıl kötü etkilendiği bilgisinden yine onun yazıları sayesinde haberimiz oldu. 1960’lardan bu yana görüntülenemeyen, nesli tükendiği sanılan Anadolu Parsı’nın Munzur kıyısındaki ölü yavrusunun fotoğraflarını da Kemal Özer çekmişti. 

Özer, Anadolu Parsı’nın Dersim coğrafyasında yaşadığının en önemli kanıtını sunan gazetecidir” denildi. Biz, ekoloji mücadelesinde sesimiz-soluğumuz, gözümüz kulağımız olan gazetecilerin günümüz baskı ortamında bir avuç kaldığını biliyoruz.

Yaptığı çevre haberlerinin ardından tutuklanan Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu ve diğer yaşamdan, demokrasiden, emekten yana haberleriyle tanıdığımız gazeteciler gibi Özer’in de uydurma suçlamalarla gözaltına alınmasını kınıyoruz” denildi. 

‘GERÇEKLERİN ÖĞRENİLMESİNDEN DUYULAN KORKU’

Karadeniz İsyandadır Platformu da Kemal Özer’in gözaltına alınmasını gerçeklerin halk tarafından öğrenilmesinden duyulan korkuya bağladı. 

Doğa talanından nemalanan sermayedarlar işledikleri suçları belgeleyenlere saldırdığını kaydeden Karadeniz İsyandadır Platformu Kemal Özer’in gözaltına alınması ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Yandaş olmayan, halka gerçekleri sunmaya çalışan bir gazeteci daha hukuksuz yollarla esir tutulmakta.

Kemal Özer, insan yaşamına, yaşam alanlarına saygısı olmadığı kadar hayvan haklarına da saygısı olmayan düzenin kaçak avlanmaya müsamahasını haberleştirdiği için bir süredir tehdit edildiğini öğrendik, şaşırmadık. Kemal Özer’in ifadesi bile alınmadan, keyfi uzatılan gözaltı süreleriyle esir tutulması, yaşam düşmanlarının gerçekleri halkın öğrenmesinden ne kadar korktuğunun göstergesidir.” 

‘DOĞA VE YAŞAM DÜŞMANLARI YENİLECEK’

Ülkenin dört bir yanında yaşamı ve doğayı talana açarak yandaş kayıran, karşısında duranı terörist ya da “alman ajanı” ilan eden iktidarın korku politikasının bir ayağın da sorgusuz sualsiz keyfi gözaltılar ve gazeteci tutuklamaları olduğunu belirten Karadeniz İsyandadır Platformu, “Doğa ve yaşam alanları haberleri ile halka gerçekleri sunan Kemal Özer başta olmak üzere düzenin çarkına su taşımadığı için tutuklu ya da gözaltında olan tüm gazetecilere gönülden dayanışma duygularımızı iletiriz. Doğa ve Yaşam düşmanları yenilecek, özgür basın kazanacak” dedi.

AYÇEP: KEMAL ÖZER YOL ARKADAŞIMIZDIR

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ise  Çevgre mücadelesi verenlerin düşman ilan edilidğini söyledi. “Bu hükümet çevrenin, doğanın korunması mücadelesi verenleri, birinci derece düşmanları gibi görüyorlar” diyen Vergili şunları söyledi: “Ülkenin dört bir tarafından çevre katliamları, doğa talanı sürüp gidiyor. 

Doğayı korumaya çalışanların yanı sıra, bunların haberlerini yapan bir avuç kalmış gazetecileri de düşman belliyorlar. Demek ki korktukları, çekindikleri bir şeyler var. Kemal Özer ne yapmış ki onu gözaltına alıyorlar. Dersim’deki kurdun, kuşun sesini duyurmak dışında ne yapmış Kemal Özer? Biz de Aydın Çevre Platformu olarak Kemal Özer’in yanındayız. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.” 

‘ORMAN YANGILARINI DUYURMAK İÇİN ÖZVERİ İLE ÇALIŞTI’

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) Eş Sözcüsü Hasan Şen ise şunları söyledi: “Bizim değer verdiğimiz, Munzur sevdalısı, Dersim sevdalısı, yıllardır bu işe emek vermiş bir basın emekçisidir Kemal Özer. 

Biz Dersim’deki birçok gelişmeyi kendisinden haber alıyoruz. Aynı zamanda Dersim’in tüm güzelliklerini büyük bir özveriyle gezerek ortaya çıkaran, onu kamuoyuna tanıtan bir arkadaşımız. 
Esasında  Dersim’de bu orman yangınları döneminde habercilik anlamında Kemal Özer’in büyük bir özverisi vardı. Bunun keyfi bir gözaltı olduğunu düşünüyoruz. Biz bunu kabul etmiyoruz. İnsanın en doğal haklarından birisi haber alma hakkıdır. Kendi inancı ve ve kürürüne sahip çıkan onla yatan onla kalkan birini, gözaltına almak, sorgulamak aslında Dersim’i cezalandırmaktır.”