28 Şubat gözaltılarıyla gözler dönemin en önemli mağdurları arasında yer alan isimlere çevrildi. Habertürk ekranlarında Akşam Raporu'nu hazırlayan Ece Üner, 28 Şubat'ın iki önemli mağduru Akın Birdal ve Cengiz Çandar'ı canlı yayında ağırladı.

 

28 Şubat'taki andıç tezgahıyla işinden olan ve büyük baskı altına alınan gazeteci Cengiz Çandar ile aynı andıçın sonu vurularak ölümden dönen dönemin İnsan Haklar Derneği Başkanı Akın Birdal soruşturmayı yorumlarken yaşadıklarını anlattılar.

 

AKIN BİRDAL: HEYECANLIYIM

Akın Birdal davadan umutlu olduğunu söylerken heyecanlı olduğunu vurguladı:

 

"Ben heyecanlıyım açıkçası. Bunca yıldır neden bu dönemin soruşturulmadığını hep sorguladık. Mahkemelere başvurular yaptık sonuç alamayınca AİHM'e gittik. Bugün ise böyle bir durumla karşılaştık. Umuyorum ki demokratik kamuoyu bunu hep birlikte sonuca bağlar... Bunun neresi rövanş, hukukun gereği yapılıyor..."

 

28 ŞUBAT YARGILANIYOR AMA AYNI YÖNTEMLER BUGÜN DE VAR

"28 Şubat için medyadan söz ediliyor. Bugün de içerde gazeteciler var. Tutuklu aydınlar var... 28 Şubat yöntemleri konusunda bugün de devam eden uygulamalar var. Bunları da dile getirmek zorundayız."

 

MEDYADA KİMSENİN BİZİ SAVUNMASINA DA İZİN VERMEDİLER

Cengiz Çandar ise Birdal'ın vurulmasından sonra kendisinin de ölüm tehditleri aldığını, medyada da çok ağır bir kara propagandayla karşı karşıya getirildiklerini söyledi.

 

"Akın Birdal'ın vurulmasından iki gün sonra Ankara'da bana TİT (Türk İntikam Tugayı) tarafından tehdit geldi. "Akın Birdal vuruldu diye sırtını yaslamasın hedefimiz artık O'dur" diye bir not geldi. O dönemde sadece Akın Birdal örneğinde  olduğu gibi bir saldırı altında kalmakla bitmedi iş. Günlük hayatın içinde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Hakkınızda çok ağır bir kara propaganda yapılıyor. Toplumla karşı karşıya getiriliyorsunuz. Hakkınızda medyada çok ağır bir karalama yapılıyor, sizin için iyi bir şey yazmak isteyen biri olduğunda ise o bile baskı altına alınıyor. Yani kimse sizi savunamıyor da. Bazı arkadaşlarımın yazılarının üç kere değiştirildiğini biliyorum."

 

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA YAZIKLAR OLSUN

Çandar, soruşturmaya mesafeli yaklaşan ve intikam arayışı olarak eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu için ağır konuştu. CHP liderini kınayan Çandar "pes yani" dedi:

 

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına da yazıklar olsun diyorum. Pes yani... İnsan hayatında hiç töhmet altında kalmamışsa, hiç iftiraya uğramamışsa böyle bir açıklama yapabilir ancak... Böyle bir soruşturma açıldığında bir muhalefet lideri "şimdiye kadar nerede kaldınız, neden geciktiniz?" demesi gerekirken sıkıntı duymasını 28 Şubat mağduru bir vatandaş olarak kınıyorum... Bu bir darbe, post modern darbe... Diğer darbelerden farkı zamana yayılmasıydı."

 

SORUŞTURMA SİVİLLERE UZAYACAKSA MC CARTY'Cİ BİR ANLAYIŞ OLMAMALI

"28 Şubat darbesinin askeri çekirdeği dışında medya, akedemiya, sivil toplum örgütlerinde de gönüllü ve konumlandırılmış destekçiler var. Soruşturma oraya uzayacaksa eğer orada ince bir ayar yapmanız lazım. MC Carty'ci ve intikamcı bir anlayış olmamalı." (GAZETECİLER.COM)