Can Dündar’ın tutuklanmasının ardından konuşan eşi Dilek Dündar, olayı basına yapılmış bir darbe olarak niteledi. CHP Milletvekilleri, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Eren Erdem ve Enis Berberoğlu da yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gözetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, yürütülen MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklandı. Dündar ve Gül cezaevine gönderilirken CHP’li bazı milletvekilleri ile Dündar ve Gül’ün yakınları da kararı tepki gösterdi.

Cumhuriyet’teki habere göre, adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Can Dündar’ın eşi Dilek Gül, “Direneceğiz ve kazanacağız diyorum ben. Basına yapılmış bir darbe. Zaten sürekli darbe yapıyorlar bize. Ama çok güçlü durduk diyorum. Herkesin güçlü durmasını istiyorum.” diye konuştu. Dilek Gül, içeri almadıkları için mahkemenin tutuklama gerekçesini duymadığını söyledi.

‘SARAY’IN TALİMATI’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kararın hukuki olmadığını belirtti. Tanrıkulu, halkın haber alma özgürlüğünün Saray’ın talimatıyla yargıya infaz ettirildiğini söyledi.

Kararın Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan açısından bir dönüm noktası olduğunu savunan Tanrıkulu, kararın mutlaka uluslar arası ceza mahkemesine taşınacağını ifade etti. Tanrıkulu, katalog suçlarda olmamasına rağmen bazı isnatlar katalog suçlar gerekçe gösterilerek tutuklama nedeni yapıldığını belirtti. Olayı gündem mühendisliği olarak niteleyen Tanrıkulu, Türkiye’de medya ve basın özgürlüğünün galip geleceğini ifade etti.

‘YARGILANAN HALKIN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu da burada yargılananın halkın haber alma özgürlüğü olduğunu vurguladı. “Bu arkadaşlarımızın gazetecilikten başka hiçbir suçu yoktur” diyen Berberoğlu, iki gazetecinin uydurma bir örgüte yamanmak istendiği beyanında bulundu.

Berberoğlu, tutuklamaların gazeteci ve okuyucuların gözünü korkutmak için yapıldığını ifade etti. Basın mensuplarına seslenen Berberoğlu, “Eğer siz bu yalanlardan yılarsanız, bu toplum gerçekleri duymazsa böyle tutuklamalar şu arkamızdaki saray taklidi, adaletten başka her şeyi sembolize eden bu beton yığınında bu tür ahlak cinayetleri daha çok işlenir.” şeklinde konuştu.

‘HİÇBİR DEVLET SIRRINI İFŞA ETMEDİ’

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de Can Dündar’ın tutuklanmasına sebep olan olayın MİT TIR’ları ile ilgili soruşturma olduğunu hatırlattı. MİT TIR’larının IŞİD’e silah ve mühimmat taşıdığının tescillendiğini vurgulayan Erdem, “Bu silahların IŞİD terör örgütüne taşınması suç iken bunu haber yapan gazetecilerin suçlanması ve tutuklanması bir garabettir.” diye konuştu.

Eren Erdem esas tutuklanması gerekenlerin Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarını MİT TIR’ları ile suç örgütüne taşıyanlar olduğunu dile getirdi.

Can Dündar’ın hiçbir devlet sırrını ifşa etmediğini belirtan Erdem, aksine herkes tarafından bilinen bir şeyi manşete taşıdığını kaydetti. Erdem, Can Dündar’ın yaptığının gazetecilik olduğunun altını çizdi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Tutuklanan Cumhuriyet Gazeteci Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün annesi Fatma Gül ise kararın ardından üzüntüsünü dile getirdi. Oğlunu çay ve fındık toplayarak büyüttüğünü aktaran Gül, oğlunun hiçbir zaman yanlış yapmadığını söyledi. Gözyaşlarını tutamayan Fatma Gül daha fazla konuşamadı.