ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, iki muhabirleri hakkında geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'ndaki ani değer kaybından Türk bankalarının nasıl etkilendiğine ilişkin bir haber nedeniyle 2 ila 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldığını aktardı.

Bloomberg'in haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede, muhabirler Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç'ın Ağustos'ta yayımlanan bir haber üzerinden "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalışması" iddia edildi.

BLOOMBERG’TEN KINAMA

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, "Haber değeri taşıyan olaylar hakkında adil ve doğru haberler yapan iki muhabirimize yönelik suçlamaları kınıyoruz" dedi.

ABD merkezli kuruluş, haberle ilgili sosyal medya hesaplarından yorumlar yapan ya da Türkiye'deki bankalar ya da ekonomik gelişmeleri eleştiren paylaşımlarda bulunan 36 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlananlar arasında ekonomistler de olduğunu aktardı.

ESKİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI ‘PAYLAŞMAK DA MI SUÇ?’ DİYE SORUP PAYLAŞTI

Merkez Bankası'nın eski başkanı İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, dava metninin bir kopyasını Twitter hesabından "Ekonominin genel gidişatı ve döviz kuru gelişmeleri hakkında görüş bildiren bazı kişiler hakkında, BDDK suç duyurusunda bulunmuş. Paylaşmak da suç mu acaba?" notuyla paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Döviz-Faiz-Kriz haberi yazanlara BDDK'nın dava açmasıyla gerçek örtülmez, ekonomi düzelmez!" ifadelerini kullandı.

Davanın ilk duruşmasının 20 Eylül'de İstanbul'da görüleceği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

BDDK, Mart ayında TL'nin döviz karşısında yaşadığı değer kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın döviz piyasalarına ilişkin yayımladığı bir rapor nedeniyle soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Kurum, raporun kapsadığı "yanıltıcı içerik" iddiasıyla banka müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair gelen şikayetleri gerekçe göstermişti.

ERDOĞAN ‘BEDEL ÖDERLER’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soruşturma hakkında yaptığı açıklamada "Dövizi tırmandırmaya çalışanlar bedelini ağır öder" demişti.