İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu, BirGün gazetesinde Zeynep Kuray ve Onur Erem imzasıyla yayımlanan “Yakala Oğlum”  başlıklı haber ve habere eşlik eden fotoğrafı basın özgürlüğünün bir gereği olarak değerlendirdi ve dava açılmasına gerek görmedi.

Gazeteciler, 29 Haziran akşamı Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen “Anma ve dayanışma” eylemi sırasında gözaltıların yanı sıra Alpay Alpyürük adında bir eylemcinin kolunun polisçe ısırıldığı iddiasına da haberlerinde yer vermişlerdi.

“BİR POLİS ELEŞTİRİLDİ, TÜM EMNİYET HEDEF ALINMADI”

Bianet'ten Erol Önderoğlu'nun haberine göre, Başsavcılığı Basın Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok’un 11 Ekim’de aldığı ancak bugün gündeme gelen kararında, “Eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmaması çoğulcu bir demokrasinin gereğidir. Eleştiri hakkı anayasamızda güvence altına alınan ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olup suç olamayacağı açıktır” tespitine yer verdi.

Kararda, “Sivil bir polis memurunun şahsı kolundan ısırarak yakalamasına vurgu yapıldığı, doğrudan tüm Emniyet kuvvetlerinin de hedef alınmadığı, eleştiri hakkının kullanıldığı, haberin çarpıcı bir başlık altında okuyucuya sunulması ve içeriyle ilgili mesajın başlıkla birlikte verilmesinin de gazetecilik mesleğinin daha da uygun anlatımla basın sanatının vazgeçilmez gereği olup, hakaret suçunun oluşmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

“Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” şüphesiyle soruşturma yürüten savcılık, karar vermeden önce, sivil bir polisi bir Gezi eylemcisini ısırırken gösteren ‘Yakala Oğlum’ fotoğrafını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Halis Ozan Bilgiseren’e de inceletti. Bilirkişinin 7 Ekim’de hazırladığı “fotoğraf üzerinde oynama yapılmamıştır” tespitli raporundan sonra da kararını, kovuşturma yürütülmemesi yönünde verdi.

AİHM KARARLARI REFERANS OLDU

Cumhuriyet Savcısı Altınok ayrıca ısırılan şahsın aldığı hastane raporunda vücudunda muhtelif yaralar açıldığını, bunlardan birinin de 1 Temmuz 2013’te yayımlanan fotoğrafta ısırıldığı görülen bölgede olduğunu açıkladı.

Altınok, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nin (AİHM) daha önce aldığı Lingens-Avusturya ve Handyside-Birleşik Krallık gibi kararlarda basın özgürlüğünün önemine vurgu yapan kararlara da atıf yaptı.