Birgün muhabiri Aşam'a, bir haberin içinde yer alan ve İHD Bitlis temsilcisinin bir tuğgeneral hakkındaki görüşlerini içeren röportajı nedeniyle bir yıl hapis cezası verildi.

 

Birgün gazetesi muhabiri İlkem Ezgi Aşam, Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Terörle mücadelede görev yapanları terör örgütüne hedef gösterme" iddiasıyla yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

Birgün gazetesinde 24 Ocak'ta imzasız yayınlanan "Mutki Kazılarında Cemaat Generali" başlıklı haber üzerine mart ayında Tuğgeneral Korkmaz Tağma'nın şikâyetiyle açılan davada, gazetenin sorumlu yazıişleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu ve muhabir İlkem Ezgi Aşam yargılanıyordu.

 

Dava sürecinde Çeşmecioğlu vefat etti. Davanın düşmesi beklenirken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan'ın Tuğgeneral Tağma hakkındaki görüşlerine yer verilen bölümde imzası olan Aşam'ın yargılanmasına devam edildi. İlgili haberde Aşam'ın imzasının bulunduğu bölümde, Bitlis İHD Temsilcisi Hasan Ceylan'ın Korkmaz Tağma'yı Mutki ve Bitlis'teki katliamlarla ilişkilendiren görüşlerine yer veriliyordu.

 

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6. maddesi uyarınca verilen ve temyiz aşamasında olan mahkeme kararı Yargıtay tarafından onanırsa, Aşam hapisteki gazeteciler kervanına katılacak.

 

Aşam'ın avukatı Tolgay Güvercin, davada beraat beklediklerini, müvekkilinin imzasını taşıyan kısımda Aşam'ın yorum katmadan, Bitlis İHD Temsilcisi'nin görüşlerine yer verdiğinin altını çizdi. Güvercin, "Mahkeme, sayfadaki haberin tamamını Ezgi Aşam yapmış gibi değerlendirdi. Biz diğer haberin de hedef gösterme niteliğinde değil, basının haber yapma hakkı ve kamuyu aydınlatma görevi kapsamında olduğunu savunduk."

 

Aşam ise mahkeme kararıyla ilgili olarak, "Biz beraat umuyorduk. Çünkü haberden değil, görüşten ceza aldım. Haber, toplama bir haber ve benim sadece kutuda imzam var... Gazetecilik görevim gereği ben Hasan Ceylan'ı aradığım gibi Korkmaz Tağma'ya da ulaşmaya çalışmıştım. Ama ulaşamamıştım. Kutudan dahi dava açılıyorsa durum vahim" dedi. (İMC TV)