İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye’de medyaya yönelik baskıların irdelendiği geniş bir haber yayımladı. Haberde, "Devlete muhalif olanları cezalandıran katı yasalar yüzünden Türkiye, herhangi başka bir ülkeden fazla gazeteciyi cezaevine gönderdi” yorumuna yer verildi. Avrupa Parlementosu (AP) raportörlerinden Richard Howit, AKP Hükümeti'nin içeridekilerin gazeteci ve yazdıklarından ötürü içeride olmadığı savunmasına "Bunu yiyip yutmayız" yanıtını verdi.

 

'KATI YASALAR YÜZÜNDEN TÜRKİYE'DE MUHALİF OLANLAR CEZALANDIRILIYOR'

BBC, “Türkiye’nin basını, devletten kaynaklanan baskıları hissetmeyi sürdürüyor” başlıklı haberinde “Devlete muhalif olanları cezalandıran katı yasalar yüzünden Türkiye, herhangi başka bir ülkeden fazla gazeteciyi cezaevine gönderdi. Eleştirenler, devletin özgür ifadeyi bastırdığını söylerken, hükümet, Kürt ayrılıkçılarının propagandasını kısıtladığını ifade ediyor” denildi.

 

Haberde, terörle mücadele yasalarına yönelik eleştirilere de dikkat çekildi. Nedim Şener'in açıklamalarına da yer verilen BBC haberinde, Şener, “kendi araştırdığı komploya karışmakla suçlandığı”nı belirtti.  

 

'AP: YAZDIKLARINDAN DOLAYI CEZAEVİNDE OLANLAR VAR, BU KABUL EDİLEMEZ'

Avrupa Parlamentosu raportörlerinden Dışişleri Komisyonu Üyesi Richard Howitt ise, bazı gazetecilerin “cezaevinde yazdıklarından dolayı bulundukları konusunda herhangi bir kuşkunun bulunmadığı”nı söylerken “Bu, Brüksel ve Avrupa Birliği’nde olan bizler için yenilip yutulamaz. Kabul edilemez” şeklinde konuştu.

BBC, Şener ve Şık’ın, hükümetin yaptığı bazı yasal reformlar sayesinde tahliye olabildiğini belirtirken de hükümetin, artan eleştirilere karşı daha çok reform yapılacağını söylediğine dikkat çekti.

 

KISITLAMALAR AB İLERLEME RAPORUNDA DA ELE ALINDI

AB’nin son İlerleme Raporu’nda Türkiye'nin “medya özgürlüğünü pratikte kısıtlamış olmayı sürdürdüğüne” işaret ettiğini de belirten BBC, “Hükümet, Türkiye’de medyanın hala özgür olduğunu söylüyor. Türkiye’nin Suriye rejimine yönelik sert tutumu, ana akım medyanın önemli bir bölümünde sert eleştirilere konu oluyor. Ülke, sosyal medya aracılığıyla alternatif haberlerde müthiş bir artışa tanık oluyor. Ancak birçok gazeteci için meslek giderek riskli bir uğraş haline geliyor," dedi. (gazeteciler.com)