Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, Eylül ayı raporunu açıkladı. Raporda, basın üzerindeki baskıların artarak devam ettiği belirtildi.

Açıklanan rapora göre, sadece Eylül ayı içinde 2 gazeteci polis saldırısına uğradı, 2 gazeteci polis tarafından kaçırılarak tehdit edildi. Hürriyet gazetesi 2 kez taşlı sopalı saldırıya uğradı. 2 basın kurumuna polis baskını gerçekleşti. 19 gazeteci hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret'ten yasal işlem başlatıldı. 35 gazeteci gözaltına alındı. 1 gazeteci tutuklandı. Yabancı uyruklu 3 gazeteci sınır dışı edildi. Dicle Haber Ajansı, Eylül ayında da engellenmeye devam edildi; ajans 21 kez sansüre uğradı.

İHLALLER

İMC'de yer alan habere göre, raporda ihlaller şöyle sıralandı;

1 Eylül – Bünyesinde Bugün gazetesi, Bugün TV ve Millet Gazetesi’nin bulunduğu Koza-İpek grubuna polis baskını gerçekleşti.

Sözcü gazetesi “susturulmak ve kapatılmak isteniyoruz” duyurusu ile çıktı. Köşe yazarları yerlerini boş bıraktı.

TRT Haber, basın özgürlüğüne ilişkin attığı tweetin ardından aynı gün içinde Deniz ülke Arıboğan’ın işine son verdi. TRT Haberde Açı programını yapan Arıboğan Koza-İpek grubuna yapılan baskının ardından Demokrasi ona layık olanların, ona sahip çıkanların hak ettiği bir rejimdir. Medyanın özgür olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez” tweetini paylaşmıştı.

2 Eylül – Dicle Haber Ajansı bir günde iki kez sansüre uğradı. DİHA’nın yayın yaptığı http://www.diclenews.org adresi de, TİB tarafından erişime engellendi. Engellemenin üzerine yayınlarını taşıdıkları diclehaber.info sitesi de birkaç saat sonra sansürlendi.

4 Eylül  Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök hakkında 3 Eylül tarihli “Utan ey büyük adam” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla soruşturma açıldı

5 Eylül  Şırnak Cizre’de yaşanan çatışmaları takip eden Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nuri Akman ve Cihan Ölmez, polislerin hedefi oldu. Polis iki muhabiri hedef alarak ateş açtı. Muhabirler olaydan yara almadan kurtuldu.

DİHA’nınn 10’uncu sayfası olan  www.dihahaber.info adresi de TİB tarafından erişime engellendi.

6 Eylül – Diyarbakır’da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink Yüksekova’da canlı kalkan eylemi yapanlarla birlikte gözaltına alındı.

Seyr-i Sokak muhabiris Gözde Çağrı Ankara’da Barış mitingi sonrası polis tarafından kaçırılarak tehdit edildi.

7 Eylül – Hürriyet’e saldırı. Dağlıca çatışması sonrası Erdoğan’ın canlı yayındaki açıklamalarını Twitter’dan geçen Hürriyet gazetesinin Bağcılar’daki binası bir grubun saldırısına uğardı. Binaya girmeye çalışan grup binanın camlarını ve girşini tahrip etti. Olaya ait görüntülerde saldırgan grubun içinde AKP İstanbul Milletvekili ve AKP Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın’ın  bulunduğu ortaya çıktı.

Hürriyet’e “algı yönetimi” soruşturması. Hürriyet gazetesinin internet sitesi hurriyet.com.tr’nin dün akşam yayınladığı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dağlıca açıklaması: 400 vekil alınsaydı bunlar olmazdı” tweeti nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır’da 29 Ekim’de tutuklandıktan sonra Adana’daki cezaevi konulan ve mahkemece serbest bırakılan Vice muhabirleri gazeteciler Philip Gingell Hanrahan ile Philip John Pendlebury, sınır dışı edildi.

8 Eylül – Hürriyet gazetesine ikinci saldırı gerçekleşti. Kamyon kasalarında Doğan Medya Merkezi’nin İstanbul Bağcılar’daki merkezine gelen kalabalık grup tekbir getirerek binanın cam ve kapılarını kırdı.

Aralarında dokuz8haber ve çok sayıda gazetecinin twitter hesabının bulunduğu 42 hesap ve bağlantı TİB kararıyla erişime kapatıldı

9 Eylül – Star gazetesi yazarı Cem Küçük, köşesinde Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ı “İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hala hayatta kalabiliyorsun” sözleriyle tehdit etti.

Hollandalı gazeteci Geerdink 4 günlük gözaltının ardından Hakkari Valiliği’nin talebiyle sınırdışı edildi.

13 Eylül  Nokta Dergisi’ne polis baskını. Dergi kapağında Erdoğan’ın yer aldığı 18’inci sayısının basılmasının hemen ardından baskına uğradı. Ardından “Terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla söz konusu sayı toplatıldı.

14 Eylül – Nokta Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan dergiye gerçekleşen ikinci bir polis baskını ile gözaltına alındı.

Cumhuriyet’e erişim engeli. Cumhuriyet gazetesi Türk Telekom, TTNET, Uydunet ve PTT Cell’in de  gazetenin internet sitesine erişim engellediğini duyurdu

15 Eylül– DİHA 17’inci kez sansüre uğradı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Medya Grubu bünyesindeki basın kuruluşlarında yer alan bazı haberlerden dolayı yetkililer hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma açtı.

BirGün muhabiri Onur Erem’e 8 Mayıs tarihli “Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan” başlıklı haberinden dolayı Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle dava açıldı.

16 Eylül – Bianet, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın sitesinde herhangi bir karar olmamasına rağmen “Nokta Dergisi’ne Polis Baskını” haberine erişilemediğini duyurdu.

17 Eylül – Gazeteci Hasan Cemal hakkında 12 Ağustos tarihli “Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray’daki Sultan’dır, nokta!” başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Erdoğan Nokta dergisini tehdit etti. Derginin kapağına ilişkin yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hiçbir zaman yazılı ve görsel medya özgürlük adı altında bir başkasının özgürlük alanını işgal edemez. Bu bir defam şahsıma, inancıma, ilkelerime saldırıdır. Bedelini de bunlar ödeyecekler.”

18 Eylül – Sendika.Org,  Ankara muhabiri Bora Balcı’nın, haber takibinden dönerken yol ortasında kaçırılıp boş bir araziye götürülerek tehdit edildiğini duyurdu.

Bugün Gazetesi yazarı Gültekin Avcı İzmir’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

DİHA 20’inci kez sansüre uğradı.

21 Eylül – Bugün gazetesi yazarı Gültekin Avcı tutuklandı. Avcı “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetmek”, Hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ve “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlarından tutuklandı.

22 Eylül – Evrensel gazetesi Eylül ayı içinde “Cumhurbaşkanına hakaret”  suçlamasıyla 19 gazeteci hakkında işlem yapıldığını duyurdu. Gazetenin haberine göre Eylül ayı içerisinde “cumhurbaşkanına hakaret”e ilişkin TCK’nın 299. Maddesinden hakkında işlem (soruşturma veya kovuşturma) yapılanlar arasında karikatürist Musa Kart (2)(Cumhuriyet), gazeteci ve köşe yazarları Ekrem Dumanlı (Zaman), Ertuğrul Özkök (Hürriyet), Yavuz Baydar (Bugün), Tayfun Talipoğlu (Yurt), Onur Erem (BirGün), Murat Çapan (Nokta), Hasan Cemal (T24), Aytekin Gezici (Twitter), Gökçe Fırat Çulhaoğlu (Türk Solu), Atilla Taş (Meydan), Gülizar Baki (Meydan), Levent Kenez (Meydan), Ahmet Altan (2), Vural Nasuhbeyoğlu (Evrensel), Mehmet Akif Koşar (Evrensel), İhsan Çaralan (2) (Evrensel), Erol Aral (Evrensel) ve Mustafa Köz (Evrensel) bulunuyor.

28 Eylül – Diyarbakır’da polis DİHA, Azadiya Welat, Aram Yayınları ve Kürdi-Der bürolarına baskın düzenledi ve 32’si basın çalışanı 60’a yakın kişi gözaltında.

DİHA’nın 21’inci adresi de sansüre uğradı.

29 Eylül – Diyarbakır’da gözaltına alınan 32 gazeteci 7 saatlik gözaltının ardından serbest bırakıldı.

Halkın Günlüğü’nün internet sitesine TİB tarafından erişim engeli getirildi.

30 Eylül – Ahmet Hakan gece yarısı evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı nedeniyle Hakan’ın burun ve kaburga kemikleri kırıldı.