Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen ''TGC Basın Özgürlüğü Ödülü''ne layık görülenlere ödülleri verildi.

 

TGC'nin, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1987'den bu yana verdiği ödül, The Marmara Otel'deki törenle sahiplerini buldu.

 

Seçici Kurul, ''kişi'' dalında, basın özgürlüğü konusunda yaptığı çalışmalar dolayısıyla gazeteci Ferai Tınç'ı, tutuklu gazeteciler adına da gazeteciler Bedri Adanır ve Zeynep Kuray'ı ödüle layık gördü.

 

Adanır ve Kuray'ın cezaevinde olması nedeniyle ödüllerini, kardeşleri Kadriye Adanır ve Sema Kuray aldı.

 

''Kurum'' dalında ise Türkiye Yayıncılar Birliği ödüle layık bulundu.

 

Törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, bugün sansürün kaldırılışının 104'üncü yıl dönümü olduğunu anımsatarak, ''Sansürün varlığından söz etmek zorunda kalışımız utanılacak bir durumda olduğumuzu da sergiliyor'' dedi.

 

Erinç, 24 Temmuz'u, basın özgürlüğü yolunda bir mücadele aşaması günü olarak gördüklerini, yasa maddeleri arasına yerleştirilen sansürcü yaklaşımı ve baskılar yoluyla oto sansürü körükleyen yaklaşımı gündeme getirerek eleştirmenin özgür bir günü olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

 

Halkın bilgilenme hakkını kullanmasının da ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı için her geçen gün biraz daha zorlaştığını kaydeden Erinç, bu hakkın kullanılmasına aracılık eden gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkını geri getirme vaatlerinin unutulmuş olmasının da bir başka meslek sorunu olduğunu anlattı.

 

Ödülünü Orhan Erinç'in elinden alan Ferai Tınç da Türkiye'nin uluslararası kurumlarda basın özgürlüğü konusunda sürekli uyarılır hale geldiğini dile getirerek, gerçek demokrasilerde hak ve özgürlüklerin peşinde koşulduğu için insanların ödüllendirilmediğini, bunun doğal bir hak olduğunu anlattı.

 

Tınç, ''genç meslektaşlarının Basın Bayramı'nı özgürlük ortamında kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri'' dileğinde bulundu.

 

'ZEYNEP’İ DUVARLAR DURDURAMAYACAK'

Zeynep Kuray'ın ablası Sema Kuray ise özgür ruhlu olan kardeşinin her zaman ezilenlerin yanında yer aldığını belirterek, ''Kardeşim sadece yazı yazdığı için içerde. Onun içerde olması ailemi çok üzüyor, ancak onu o duvarlar durduramayacak'' dedi.

 

Kurum dalında ise ödül, gazeteci ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi nedeni ile Türkiye Yayıncılar Birliği'ne verildi. Ödülü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Celal Metin Zeynioğlu aldı. Zeynioğlu, ülkede her yıl ağırlaşan düşünce özgürlüğü savaşımı olduğunu belirtti. Törende konuşan yayıncı ve yazar Ragıp Zarakolu ise, Türkiye’de hala demokratik bir anayasa yapılamadığını belirterek, "Eşitlik, kardeşlik, adalet ve hürriyet" vurgusu yaptı.

 

Zeynep Kuray’a Nisan ayı başında Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Yarışması'nda da Jüri Onur Ödülü verilmişti.

 

Bu arada, törende, Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan 98 TGC üyesine de anı plaketi verildi.

 

Törene, Sedat Ergin ve Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.