'KCK operasyonu' kapsamında 28 Ekim tarihinde gözaltına alınıp 2 Kasım günü tutuklanan yazar Ragıp Zarakolu, İnsan hakları savunucuları için verilen 'Martin Ennals Ödülü'ne aday gösterildi.

 

Ragıp Zarakolu; Dünyanın prestijli insan hakları ödüllerinden biri olan; Martin Ennals Human Rights Defenders' Award'a (Martin Ennals İnsan Hakları Savunucuları Ödülüne) aday gösterildi.

 

Ennals Ödülü, dünya çapında insan haklarının savunulması ve geliştirilmesi için olağanüstü bir cesaret gösteren bireyleri onurlandırmak ve korumak amacıyla 1993 yılında gündeme geldi. İnsan hakları savunucularına dönük bu ödül, "insan Hakları Nobel Ödülü" olarak da adlandırılıyor.

 

Her yıl İsviçre'nin Cenevre kentinde verilen ödül, temel insan haklarına saldırı koşullarında, başkalarının hakları için çalışan ve korunmaya muhtaç olan bireyleri ve istisnai olarak kuruluşları teşvik etmeyi ve durumlarının kamuoyunda geniş şekilde yansıtılmasını amaçlıyor.

 

On önde gelen İnsan Hakları Örgütleri'nin temsilcilerinden oluşan uluslararası bir jüri, her yıl ödülü kazananı seçiyor. Ödül sahibi adayların duyurusu 2012 yılının Mayıs ayı başlarında yapılacak.


AYŞE NUR ZARAKOLU’NA ÜÇ GÜL

 

Ragıp Zarakolu, içeriden gönderdiği mektupla, avukatı Sennur Baybuğa’dan eşi Ayşe Nur Zarakolu’nun mezarına “üç kırmızı gül’ koymasını rica etmişti. (İlgili mektup burada >>>)

 

Avukat Sennur Baybuğa müvekkilinin isteğini geçekleştirip insan haklarının yılmaz savunucusu, cesur yayıncı Ayşe Nur Zarakolu’nun mezarına üç gül bıraktı.

 

ÖMRÜ DGM'LERDE GEÇTİ

 

Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin 'Yayın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülen, Belge Yayınları sahibi ve insan hakları savunucusu Ayşenur Zarakolu'nun ömrünün büyük bölümü DGM'lerde geçti.

8 Ocak 2002'de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren Zarakolu ölüm döşeğindeyken bile, toplatılan 'Pontos Kültürü' adlı kitapla ilgili olarak ifade vermeye çağrılmıştı. 

 

Antakya’da 1946 yılında doğan Aşye Nur (Sarısözen), hukuk ve sosyoloji eğitimi gördü. Öğrencilik yıllarından itibaren siyasetin içinde aktif bir rol aldı. TİP Gençlik kollarında ve Yol-İş Sendikası’nda çalıştı, FKF’nin kurulmasında rol oynadı. Devrimler ve Karşı Devrimler Ansiklopedisi’nin pek çok maddesini yazdı; Demokrat Gazetesi’nde yine işçiler üzerine yazılar yayınladı. 1977 yılında Ragıp Zarakolu ile birlikte Belge Yayınları’nı kurdu, ve yüzlerce kitabın yayınlanmasını sağladı.

1986 yılında kurulan İnsan Hakları Derneği’nde son nefesini verene kadar aktif rol aldı. 1982 ve 84 yılında düşünceleri nedeniyle tutuklandı. Davalar davaları izledi. 1990-97 yılları arasında hakkında açılan dava sayısı 33’ü bulmuştu.


Bu arada iki kez hapse girdi çıktı ve siyasi haklarından mahrum bırakıldı. Anadolu ve Akdeniz edebiyatını “Mare Nostrum” adı altında yayınladı, bu çalışmasıyla Yunanistan’daki Abdi İpekçi komitesi tarafından ödüllendirildi.


Türkiye Yayıncılar Birliği’nden 1995 yılında, Human Rights Watch’dan 1996 yılında “Hellman/ Hammett”; Amerikan Pen’den 1997’de; Dünya Yayıncılar Birliği’nin “Düşünce, Yazma, Yayınlama Özgürlüğü” ödülünü 1998 yılında aldı.

 

İtalya’daki Padova kenti de Zarakolu’a ‘Dürüstlük Ödülü’ verdi.

 

DEMOKRAT HABER