Avrupa'nın en büyük basın meslek örgütleri ve sendikalar, Türkiye'de baskı altına alınan, kapatılan gazete, radyo ve televizyonlar ile basın emekçileriyle dayanışma amacıyla bir dizi etkinlik kararı aldı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Fransa Ulusal Gazeteciler Sendikası (SNJ) ve Genel-İş Konfederasyonu (CGT), basın özgürlüğünün sağlanması ve basın emekçileriyle dayanışma amacıyla bir dizi etkinlik düzenleme kararı aldı.

IFJ, EFJ, SNJ ve CGT'nin Türkiye'de kapatılan gazete, radyo ve televizyon kanallarının tekrar açılması, basın üzerindeki baskılara son verilmesi çağrısıyla düzenleyecekleri etkinlikleri ilki AB'nin başkenti Brüksel'de 14 Ekim tarihinde yapılacak.

"Türkiye kapatılan gazete, TV kanallarını ve radyoları yeniden açmalı" başlığıyla EFJ öncülüğünde düzenlenecek konferansa kapatılan Özgür Gündem gazetesi, Hayatın Sesi TV, IMC TV, TV10, Zarok TV, Azadi TV, Özgür Radyo olmak üzere yüzün üzerinde radyo ve televizyon kanalı ve Med Nuçe ile Newroz TV'nin Saray-AKP iktidarı tarafından kapatılması ele alınacak.

Press Club'te düzenlenecek konferansa IFJ Başkanı Anthony Bellanger, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi editörlerinden Bayram Balcı, Med Nuçe TV'den Baki Gül, gazeteci Füsun Erdoğan konuşmacı olarak katılacak. 1

9 Ekim'de ise SNJ öncülüğünde Paris'te düzenlenecek konferansa konuşmacı olarak kapatılan İMC TV haber sunucusu Banu Güven, kapatılan Özgür Gündem gazetesinde dayanışma amacıyla nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı için bir süre tutuklu kalan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile RTÜK'ün talimatı ile kapatılan Med Nuçe ve Newroz TV yetkilileri katılacak.

İTALYA PARLEMENTOSUNA SORU ÖNERGESİ

İtalya'da ise Erdoğan ile ticari ilişkileri bulunduğu ileri sürülen Eutelsat tarafından yayını kapatılan Med Nuçe TV ile ilgili Demokrat Parti (PD), Ekolojik Sol Parti (SEL), 5 Stella, İl Gruppo Misto milletvekilleri bilgilendirilme toplantıları yapıldı.

İtalyan milletvekilleri Türkiye'de basına yönelik saldırılar karşısında parlamentoda bir soru önergesi vereceklerini ve Avrupa Parlamentosu'nun girişimlerde bulunmasını sağlayacakları ifade etti.

(Kaynak: DİHA)