Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Alevi olduğu gerekçesiyle çalıştığı medya kuruluşlarında yaşadıklarını “Tehlikeli bir Gazetecinin Anıları” kitabının yazarı Ali Ekber Ertürk’ün durumunu Meclise taşıdı.

Geçmişte Yeni Günaydın, Sabah, Star ve Akşam gazetelerinde muhabirlik yapan Ertürk, Tanyeri Kitap Yayınları'ndan çıkan kitabında AKPi iktidarında başta çok rahat çalıştığı koşulların zamanla olumsuz hale geldiği ve işine son verilmesine yol açtığını anılarıyla yazıyordu.

bianet'te yer alan habere göre kitapta, hükümet veya iktidar partisinin etkisiyle Star gazetesinde çalışırken Başbakan Erdoğan’ın Ocak 2002’de ABD’ye yaptığı önemli ziyareti izlemesine gazete yönetimince istenmediği, gerekçe olarak da AKP Genel Merkezi’nin, genel yayın yönetmenimiz Fatih Çekirge’yi arayıp, “Ali Ekber’i o ziyarette istemiyoruz. Başka muhabir olursa olur” dediğini yazdı 

Ardından Mehmet Emin Karamehmet döneminde 2005 yılında Akşam gazetesinde çalışmaya başlayan haberci, yine hükümetin TMSF aracılığıyla gazeteye el koymasıyla sonra erdiğini belirtti. İşsiz kalan gazeteci Milliyet gazetesinden iş alınmak için uzun süre haber beklediği, ancak gazete yönetiminin parti yönetiminden gelen baskılarla telkinlerle işe almaya yanaşmadığı savundu.

Kitaptan bazı kesitlerin Soner Yalçın’ın 3 Aralık 2014 tarihli “Alevi gazetesi” başlıklı yazısında yeniden gündeme gelmesi üzerine CHP milletvekili Akova, Ertürk’ün durumunu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemesiyle soru önergesi haline getirdi.

Akova, "Ali Ekber Ertürk mesleğini yerine getirmesini engellemek için AKP’de üst düzey görevli siyasetçilerin baskı yaptığı konusunda, bizzat bir AKP Genel Başkan Yardımcısı’ndan (“MKYK toplantısında adın geçti. İsmi lazım değil, biri dedi ki: O Alevi. Bizi takip etmesin, partiye de girmesin”) bilgi almış. Ertürk’ün mesleğini engellemek isteyen siyasetçiler kimlerdir?" diye sordu.