AK Parti, yarın gerçekleştireceği 4. Olağan Genel Kurulu’nu takip etmek isteyen Cumhuriyet, Evrensel, Birgün, Aydınlık, Sözcü, Gözcü gazeteleri ile İMC Televizyonu'nun Ankara bürolarının başvurularına rağmen kongreye alınmayacakları bildirildi.

 

Günlerdir büyük bir beklenti oluşturulan ve yeni demokratik söylemler ve bir manifesto açıklanacağı söylenen kongre öncesindeki bu karar soğuk duş etkisi yarattı. AK Parti, yarın yapacağı büyük kongresini topluma ‘değişim ve dönüşüm’ kongresi olarak sunarken, kongreyi izlemek için başvuruda bulunan muhalif kimlikli yayınlara engelleyince eleştiri aldı.

 

Parti yöneticileri, herhangi bir gerekçe bildirmekten kaçınırken 'siyasi karar, bizi aşar' mesajı verdiler. Basın örgütleri ise kararı kınayan açıklamalar yaptı.

 

ÇGD: KARAR UTANÇ VERİCİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, uygulamanın konulmasının utanç verici olduğunu söyledi.

 

Abakay, “Örneğin, Cumhuriyet Gazetesine, Genel Kurulu kimin izleyeceği yolunda davet gönderilmiş, gazete görevlendirdiği muhabir ve yazarların isimlerini bildirilmiş, ancak daha sonra gazeteye, akredite listesinde olmadıkları için giriş kartı ya da davetiyesi gönderilmeyeceği bildirilmiştir. Birçok gazete ve televizyonlara da aynı işlem uygulanmıştır” dedi.

 

Abakay, açıklamasında şu görüşlere yer verildi: İktidar partisi olan AKP’nin bu tutumu basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkının kullanımı açısından içler acısı, demokrasiden uzak süregelen tutumunun tepe noktasıdır.

 

”KENDİN PİŞİR, KENDİN YE”

AKP kongresi daha yapılmadan, başlamadan şaibeli, lekeli duruma sokulmuştur. ”Kendin pişir, kendin ye” toplantısına dönüşmüştür. Binlerce kişiye açık bir toplantıda, kendisinden saymadığı, yayın politikasını beğenmediği gazetelere yasak konulması, bu partinin, Genel Başkanının, yöneticilerinin korkusu, endişesi değilse ilkelliğin açık örneği olarak anılacaktır.

 

Bu kararın derhal düzeltilmesini, yanlıştan dönülmesini, basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini, bu kararı alanların özür dilemesini diliyor ve bekliyoruz.”

 

TGS: İLİŞTİRİLMİŞ GAZETECİ MODELİNİN TİPİK ÖRNEĞİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu da, AKP’nin kongresine bazı gazete ve televizyonların girişini engellemesini protesto ettiğini belirterek, “AKP Büyük Kongresi’ni izlemekten alıkonulan gazetelere yönelik bu ambargonun baskıcı bir yeni dönemin de habercisi olacağı kuşkusunu taşımaktayız” dedi.

 

Açıklamada, “Başbakan ve AKP yöneticileri, ‘Türkiye’de basın özgürlüğünün dünyanın en gelişkin basın özgürlüğü olduğu’ yalanına sığınmayı bir politika olarak bellemiş durumdalar. Başbakan yandaş gazetecilerine yaptığı açıklamalarında ‘basın özgürlüğü konusunda Türkiye en ileri noktadadır” diyerek, illüzyonist bir politikacı olduğunu göstermiştir” denildi.

 

-HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENMEKTE-

Açıklamada, yapılanın AKP hükümetinin icraatlarını eleştiren ve muhalif çizgide yayın yapan gazete ve televizyonlara yönelik yok sayma operasyonu olduğu kaydedildi. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

“AKP’nin sadece kendi politikalarına övgü yapan gazete ve televizyonlara yönelik izin anlayışı, yeni dönem politikalarının da hangi yönde olacağının göstergesidir. Demokrasi ve değişim masallarıyla iktidarını yürüten AKP’nin, kongreyi izlemek isteyen birçok gazete ve televizyona yönelik bu yok sayıcı, anlayışı basın özgürlüğüne ağır bir saldırıdır. Akreditasyon uygulamaları Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde güvence altına alınmış bulunan ‘halkın haber alma hakkını’ engellemektedir. Bu ve benzeri uygulamalar demokrasi kültürüyle bağdaşmayan bir yaklaşımdır ve kabul edilemez. Halkın haber alma hakkına ve her görüşten medyanın haber verme görevine saygı gösterilmesi gerektiğini bir kez daha vurgularken, AKP Büyük Kongresi’ni izlemekten alıkonulan gazetelere yönelik bu ambargonun baskıcı bir yeni dönemin de habercisi olacağı kuşkusunu taşımaktayız.

 

İliştirilmiş gazeteci modelinin hayata geçirilmesinin de tipik örneği olan bu uygulamayı protesto ediyoruz.”

 

Demokrat Haber Merkezi