Gazeteci Metin Göktepe’yi gözaltında darp eden iki polisle ilgili haber yaptığı için geçici kapatma cezası ve para cezası verilen Yeni Evrensel gazetesinin yöneticilerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusu bugün sonuçlandı.

Ayça Söylemez'in Bianet'te yer alan haberine göre AİHM, bu cezalarla Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10 maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti.

Türkiye, iki gazeteciye toplam 5 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.

Metin Göktepe 8 Ocak 1996'da gittiği haberde gözaltına alındı ve öldürüldü, 28 yaşındaydı.

Göktepe’nin çalıştığı Yeni Evrensel gazetesi, 8 Ocak 2000’de, Göktepe’nin ölüm yıldönümünde, onu darp eden polislerle ilgili bilgi de içeren “Ben mutlaka izlemeliyim arkadaşlar” başlıklı makaleyi yayınladı.  

Gazete, polislerin adı haberde yazıldığı gerekçesiyle, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1. maddesi uyarınca, “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini yayınlamak” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Bu suçlamanın ardından, İstanbul 3 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince gazeteye bir hafta geçici yayın durdurma cezası verildi.

Ayrıca, Yeni Evrensel Gazetesi Sorumlu Müdürü Ali Karataş ve gazetenin sahibi Fevzi Saygılı’ya da aynı makaleyle ilgili (dönemin para birimiyle) 720 milyon lira para cezası verildi.

İtirazları reddedilen iki gazeteci, AİHM’e başvurdu. Başvurularında, polislerin adının zaten kamuya açılmış olduğunu, davanın sürdüğünü de belirttiler.

AİHM, bugün açıkladığı kararıyla, Türkiye’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti ve tazminata mahkum etti.