İSTANBUL- Tutuklu gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'i cezaevinde ziyaret eden İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş, Şık'ın aydınlara ve gazetecilere mesajını iletti: "Kitabı mutlaka basın."

Tutuklu gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'i cezaevinde ziyaret eden İzmir Barosu görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Taksim Hill Otel'de yapılan toplantıya Baro Başkanı Sema Pektaş, Başkan Yardımcısı Ercan Demir, Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yücel ve Av. Aysel Altınbaş katıldı.

ŞENER: KAMYON HUKUKA ÇARPTI

İzmir Baro Başkanı Pektaş, insan hak ihlalleri ve savunma hakkı ihlallerinin yaşandığını belirterek, son dönemlerde olağanüstü durumların olağan gibi gösterilmeye çalışıldığını, buna karşı ses çıkarmak için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Av. Pektaş, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ı Silivri Cezaevi'ne ziyaret ettiklerini hatırlatarak, Şener'in "Kamyon bu defa hukuka çarptı" dediğini aktardı.

"Hukukun, sözün bittiği yerdeyiz" diyen Pekdaş, son dönemde yaşananların bir gözdağı olduğunu belirtti.

ŞIK: BEN BURADAYSAM HUKUK YOK

Pektaş, Ahmet Şık'ın kitap taslağının toplatılmasına da sert tepki gösterdi, bunun ciddi bir sansür olduğunu söyledi. Ahmet Şık'ın söylediklerini aktaran Pektaş, şöyle konuştu: "Ahmet 'eğer ben buradaysam hukuk yoktur' dedi. Kitabıyla ilgili olarak da bütün bilgilere hakim değildi, yasak geldiğini bilmiyordu ama 'Mutlaka basın ve insanlar benim ne yazdığımı okusunlar' dedi."

Av. Ercan Demir, savcının tutuklamaların ardından yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "'Biz Ahmet Şık'ı gazetecilik faaliyetleri ve kitabı sebebiyle tutuklamadık elimizde gizli deliller var' demişti ama dün yayınevi ve bir gazete basılarak kitaba el konuldu, yok edildi. Eşi ve avukatının elindeki nüshalara da el koydu ve bu durum savunmaya bir engeldir" dedi.

'BU DA KİTABIN YAKILMASIDIR'

Darbe dönemlerinde kitapların yakıldığını hatırlatan Demir, "Bu da bir kitap yakmadır. Basılmış nüshaları olsa yakarlardı. Şimdi dijital ortamdaki örneklerini yok ettiler" dedi.

Demir, "Bu kitap mutlaka basılmalıdır. Bu bir suç unsuru değildir. Ahmet'in kafasındaki düşüncelerin yansımasıdır" dedi ve aydınlara gazetecilere "Bu kitabı mutlaka basın" diye seslendi.

Av. Demir, bu davada yaşanan hukuksuzlukların Özel Yetkili mahkemelerin varlığından kaynaklandığını belirterek, bu sorunun sadece Ergenekon'la sınırlı olmadığını, KCK, Devrimci Karargah ve başkaca siyasi davalarda da yaşandığını kaydetti.

Özel yetkili mahkemelerin hukuku çok farklı bir noktaya getirdiğine dikkat çeken ve kimsenin güvenliğinin kalmadığını söyleyen Av. Demir, 15-16 Nisan günlerinde özel yetkili mahkemeleri ve hukukta yaşanan sorunları ele alan bir sempozyum gerçekleştireceklerini, ardından da 17 Nisan'da 78 baronun başkanlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştireceklerini belirtti.

YASAL DEĞİL

Av. Ozan Yücel ise kitap taslağına el konulmasının yasal dayanağının olmadığına dikkat çekti, kişinin ailesi ve avukatın elindeki örneklerin alınamayacağını belirtti.

ETHA