Reha Muhtar, 10 yıldan fazla süredir yazarlığını sürdürdüğü Vatan gazetesinden, son yazısının yayımlanmaması üzerine ayrıldı.

Muhtar, gazete yönetimi tarafından yayımlanmayan yazısında "Ahmet Kaya’nın anısına saygı adına; HDP’li milletvekilleri, HDP’den yana gazeteci, yazarlar; Cumhuriyet gazetesi yazarları; FETÖ örgütüne üye olmadığı halde ‘destek yazısı yazdığı gerekçesiyle suçlanan tüm yazarlar’ özgür olmalı. Bu Vatan bizim, bu memleket hepimizin" ifadelerine yer verdi.

Muhtar, 11 şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği ödül gecesinde müzisyen Ahmet Kaya’nın “Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayımlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayımlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum” sözlerini sarf ettikten sonra ‘çatallı saldırı’ya uğramasının ardından sanatçıları sahneye davet ederek “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısını söylemelerini istemişti.

Şarkı ‘ortamı yumuşatmak için söylediklerini’ anlatan Muhtar, “Üç çocuğum üzerine yemin ediyorum Ahmet Kaya’ya tek kelime hakaret etmedim. Sakinleştirmek dışında tek bir harekette bulunmadım” demişti.

Reha Muhtar'ın "Bugün olsa Ahmet Kaya da, gazeteciler, yazarlar ve HDP'liler gibi içeri mi alınacaktı?" başlığıyla kaleme aldığı yazısından bir bölüm şöyle:

"Tayyip Erdoğan; hiçbir zaman unutmadı Ahmet Kaya’nın kendisine verdiği desteği. Acaba Ahmet Kaya, bugün yaşasaydı nerede olurdu? Gazeteci bu sorunun cevabını biliyor; ama söylemek istemiyor. Mesele Ahmet Kaya’nın bugün nerede duracağı değil. Mesele; Ahmet Kaya gibi Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun ‘kanlı coğrafyasında’, ‘Kürt kimliğini unutmamakla, terör örgütlerinin kanlı çehresi arasında sıkışan, her an emperyalizmin aktörü haline getirilmesi için yalnızlıklarında sıkışan yüreklerine’ Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sıcak yüreğini ardına kadar açmak, dost elini uzatmaktır. Ahmet Kaya’nın anısına saygı adına; HDP’li milletvekilleri, HDP’den yana gazeteci, yazarlar; Cumhuriyet gazetesi yazarları; FETÖ örgütüne üye olmadığı halde ‘destek yazısı yazdığı gerekçesiyle suçlanan tüm yazarlar’ özgür olmalı. Bu Vatan bizim, bu memleket hepimizin"