Çok sayıda basın mensubunun işinden olduğu ya da tutuklandığı, medya üzerinde baskıların eleştirildiği bir dönemde mahkeme basın özgürlüğü için tarihi bir karar aldı.

Yeni Akit gazetesinde yer alan "Altan Ailesi PKK'ya hizmet ediyor" başlıklı haber hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi. Çünkü Altan Ailesini açıkça hedef göstermek ve itibarsızlaştırmaya çalışmak basın özgürlüğünün gereği imiş.

MİROĞLU’NUN SÖZLERİNE DAYANARAK

Yeni Akit gazetesinin 6 Eylül’de Yiğit Doğaner imzasıyla "Altan Ailesi PKK'ya hizmet ediyor" başlığıyla yayımladığı haberde Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ve kızı Sanem Altan'ın resimleri ile birlikte üç yazarı da hedef gösteren bir şekilde yayınlamış ve şöyle denilmişti: Habervaktim.com'a çarpıcı açıklamalarda bulunan Orhan Miroğlu, Taraf'ın tıpkı PKK'nın yayın organı ANF gibi çalıştığını ve dezanformasyon dolu yalan haberler yaptığını belirterek "Taraf PKK'nın operasyon gazetesi" dedi.

Taraf gazetesi ve Altan ailesi avukatları, bu haberin yanısıra "Savcı Miroğlu az bile söylemiş de diyebilir", "Taraf kimin Taraf'ı" ve "Ermenilere de Taraf" haberleri aleyhine suç duyurusunda bulunmuştu.

Avukatlar, müvekkillerinin hedef gösterildiğini söyleyerek Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na; Yeni Akit yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, habervaktim.com adlı internet sitesi ve hakkında şikâyetçi oldu.

ÖLDÜRÜLMELERİ Mİ LAZIM?

Suç duyurusunu değerlendiren Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Nevin Özkan, "haberlerde basın özgürlüğü çerçevesinde ifade özgürlüğü sınırları içinde kalındığına, şüpheliler hakkında söz konusu suçun unsurları oluşmadığından kovuşturmaya gerek olmadığına" karar verdi.

Taraf'ın avukatı Veysel Ok ise karara bir hafta içinde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurularak itiraz edileceğini dile getirdi.

TARAF HABERİ İLK SAYFANIN ETEĞİNDEN VERDİ

Taraf gazetesi, mahkemenin suç duyurusu ile ilgili kararını ilk sayfanın eteğinden ancak Ahmet Altan'ın büyük boy bir fotoğrafı ile birlikte kullandı.

Ahmet Altan 14 Aralık 2012 günü aldığı bir karar ile Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa etmişti.