Türk Dışişleri'nden yetkililerin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı ortak basın toplantısı öncesinde ABD'li yetkililere giderek "ABD'li gazetecilerin 'Siyonizm' tartışması ile ilgili soru sormamalarını rica ettikleri" iddia edildi.

Konu Hürriyet gazetesi yazarı Tolga Tanış'ın 10 Mart tarihli "Nükleer Çar'la İran konuşması" köşe yazısında gündeme getirildi. Tanış'ın "Türk dışişleri yerine ben utandım" arabaşlığında anlattığı olay şöyle gelişti:

"Geçen yıl Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington'a geldiğinde Hillary Clinton ile düzenledikleri bir basın toplantısı sonrası yazmıştım. Washington'da bakana kimin soru soracağına gazeteciler karar verir. Ama o günkü toplantıda Türk tarafı adına kimin soru soracağına bakanlık karar verdi, diye... Meğer beterin beteri varmış.

Geçen hafta john Kerry Türkiye'deydi biliyorsunuz. Ve Davutoğlu ile bu sefer ortak bir basın toplantısında buluştu. Başbakan'ın 'Siyonizm' yorumunun gölgesinde. İşte o toplantıdan önce ne olmuş biliyor musunuz? Adını vermeyeceğim bir Türk yetkili Amerikalılara gidip 'Amerikalı gazetecilerin Siyonizm meselesinde soru sormasını engeller misiniz?' demiş. Bu olayı bana Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda yanımda başka bir Amerikalı gazeteci varken bir Amerikalı diplomat anlattı. Ve "Böyle bir şey denildiğine inanamıyorum' diye benm tepkimi ölçmeye çalıştı. Türkler bitti, şimdi sırada demek Amerikalılar var. Akıl alır gibi değil. Basın özgürlüğüne hiçbir zaman imaj meselesi olarak bakmam, bakanları da hoş karşılamam. Ama o gün bana bu olay anlatıldığında, kendimi nasıl küçük düşürülmüş hissettiğimi, 'yer yarılsa da içine girsem' dediğimi size anlatamam. Gazetecilerin hapse atıldığı bir ülkede böyle şeyler size belki önemsiz gelebilir ama..."