Gazeteci Abdi İpekçi anısına Milliyet tarafından konulan "Yılın Gazetecilik Ödülü", bu yılki sahiplerini buldu.

Sedat Ergin’in başkanlığında, İsmail Saymaz’ın yazmanlığında, Doğan Heper, Zeynep Göğüş, Tunca Bengin, Prof. Dr. Aydın Uğur, Osman Örsal’dan oluşan Seçiciler Kurulu, mazereti dolayısıyla toplantıya katılamayan Ara Güler, Sibel İpekçi ve Sami Kohen’in yazılı olarak gönderdiği değerlendirmeler de dikkate alarak toplandı.

Seçiciler Kurulu, haber dalında ödülün Milliyet gazetesinde 16 ve 17 Şubat 2015’te yayımlanan “Uludere’nin Bilinmeyenleri” (Uludere Bize Sorulmadı) ve “Resmi Kayıtlar Eker’i Doğruladı” haberleriyle Milliyet muhabiri Kemal Göktaş’a oy çokluğuyla verilmesini kararlaştırdı. 

‘SÜRECİ ETKİLEYECEK’

Seçici Kurul, ödül gerekçesini ise şöyle belirledi:

“28 Aralık 2011’de Türk F-16 savaş uçaklarının Uludere mevkiinde yaptığı bombardıman sonucu 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi yakın tarihimizin en önemli hadiselerinden biridir. Bombardıman kararı askeri makamların, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye doğru yaklaşan bir grubun PKK unsurları olduğu yolundaki istihbarata dayanılarak alınmıştır.

Oysa Göktaş, 16-17 Şubat 2015’te Milliyet’teki  haberlerinde, 2. Ordu Komutanlığı’nda olayı takip eden istihbarat görevlisinin bu grubun PKK’lı değil, kaçakçılar olabileceği değerlendirmesi yaptığı gerçeğini gün ışığına çıkartmıştır. Ancak bu üst makamların bombardıman kararında dikkate alınmamıştır.

Olayın sorumluluğuyla ilgili bundan sonraki hukuki süreçleri de etkileyebilecek nitelikteki bu haber, toplumun bilgilenmesine yardımcı olmuş, toplumsal yarar da sağlamıştır. Jüri, bu derece kritik bir haberi ortaya çıkarma başarısından dolayı Göktaş’ı ödüle layık görmüştür.”