ABD Dışişleri Bakanlığı, gazeteci Mehmet Baransu’nun tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ile ilgili "kaygılı olduklarını" açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruya cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, bu gelişme hakkındaki haberleri gördüklerini belirterek adil yargı ve demokrasi vurgusu yaptı. Harf şu ifadeleri kullandı: “Daha önce de belirttiğimiz gibi her operasyon adil, şeffaf ve demokratik yöntemler ile yürütülmelidir. Bununla birlikte adil yargı ve etkili adalete erişim yönündeki kaygılarımız sürüyor.”

Harf, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve gazetecilerin görevlerini bağımsız bir şekilde yerine getirmeleri konusunda da kaygılarının sürdüğünü dile getirdi.

NEYLE SUÇLANIYOR?

Bugüne kadar birçok kez benzer suçlamalardan gözaltına alınarak serbest bırakılan Mehmet Baransu, evinde yapılan 12 saatlik aramanın ardından hafta başında gözaltına alınmıştı. Mahkemeye sevk edilen Baransu, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme." gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

BALYOZ DAVASI

"Balyoz", 2003 yılının Mart ayında 1. Ordu Komutanlığı'nda dönemin hükümetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen askeri darbe planı.

20 Ocak 2010 tarihinde Taraf gazetesinde yayımlanan "Balyoz Harekât Planı" haberi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda 361 sanık yargılanmış, sanıklardan 237'si hakkında Eylül 2012'de mahkumiyet kararları verilmişti.

Başvurular üzerine Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, dijital deliller ve tanık dinlenmesi konusunda sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmedince tutuklu sanıklar tahliye edilmiş, Yargıtay'ın da bozma kararının ardından davanın İstanbul'da yeniden görülmesine başlanmıştı.