Gazetecileri Koruma Komitesi, 2013'te dünyanın çeşitli bölgelerinde görev yapan en az 70 gazetecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Merkezi New York'ta bulunan komitenin internet sitesinde yayımlanan raporda, 2013'te gazeteciler için en tehlikeli ülkeler Suriye, Irak ve Mısır olarak sıralandı.

Raporda, iki yıldır devam eden iç savaşın binlerce kişinin yaşamına mal olduğu Suriye'de 28, Irak'ta 10 ve Mısır'da 6 gazetecinin öldüğü belirtildi.

Örgüt, Pakistan, Somali, Hindistan, Brezilya, Filipinler, Mali ve Rusya'da da çok sayıda gazetecinin görev başında yaşamını yitirdiğine dikkati çekti. Bu yıl ölen gazetecilerden yüzde 36'sının çatışmalarda ya da çapraz ateşte, yüzde 20'sinin de tehlikeli görevlerini yerine getirirken hayatını kaybettiği ifade edildi.

Komite, 2013'te 211 gazetecinin de hapsedildiğini kaydetti.

Gazetecileri Koruma Komitesi Müdür Yardımcısı Robert Mahoney, Ortadoğu'nun gazeteciler için bir "ölüm bölgesi" haline geldiğine işaret ederek, "Uluslararası toplum, bütün hükümetlere ve silahlı gruplara gazetecilerin sivil statüsüne saygı göstermeleri ve gazetecilerin katillerini adalet karşısına çıkarmaları için baskı yapmalıdır" dedi.

Geçen yıl 74 gazeteci öldürülmüştü.

Komitenin gazeteci ölümlerini izlediği 1992 yılından bu yana 1040 gazeteci yaşamını yitirdi. (Medyatava)