İSTANBUL- Sansürün kaldırılışının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Temmuz nedeniyle Bağımsız İletişim Ağı (BİA) tarafından her üç ayda bir hazırlanan Medya Gözlem Raporu'nun Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan raporu açıklandı.

Rapora göre, 95 gazeteci ve 35 dağıtımcı "Basın Bayramı"nı cezaevinde karşılıyor. 95 gazetecinin 62'si ile 35 dağıtımcının tümü Kürt basın çalışanlarından oluşuyor.

Bütün gazeteciler, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 'örgüt' bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 95 gazeteciden 24'ü hükümlü, 57'sinin yargılanması sürüyor. 14'ü ise 30 Haziran tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.

Gazeteciler ve dağıtımcılar genellikle "haber takibi", "kitap yazımı", "iktidara eleştirel habercilik" ve "Kürt medyasında çalışmak" gibi olağan gazetecilik faaliyetleri "suçmuş" gibi tanımlanarak "yasadışı örgütün medya ortamı"nı oluşturmakla suçlanıyorlar.

Raporda katledilen gazeteci Hrant Dink ve Güney Marmara'da Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener'in dava süreçlerindeki gelişmelere ilişkin de bilgi verilirken, cezaevindeki gazeteciler ilişkin bilgilere yer verildi. Buna göre, 95 gazeteci ve 35 dağıtımcı Temmuz ayına cezaevinde girdi.

Raporda, ETHA ile Atılım Gazetesi'nin teknik işlerinin yapıldığı Güneş Ajans'a yönelik baskın da yer aldı. Baskında gazetecilerin bilgisayarları, hard diskleri, fotoğraf makineleri alındı, gözaltına alınan olmadı" denildi. (ETHA)