(GAZETECİLER.COM)

 

Hüsnü Mahalli aracı kılındı, Beşar Esad'dan randevu alındı. 4 ünlü gazeteci cuma günü Esad ile biraraya gelecekti. Ancak 3 isim bu randevuyu iptal etti.

 

NEDEN?

Önce Beşar Esad ile görüşmek için randevu isteyen gazetecileri açıklayalım.

Bu kişiler Hürriyet'ten Ertuğrul Özkök...

Kanal D anchormani ve Posta gazetesi başyazarı Mehmet Ali Birand...

Köşe yazarı Amberin Zaman...

Ve Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer.

 

ESAD RANDEVU VERDİ

Ankara - Şam hattında savaş rüzgarlarının estiği bir dönemde bu 4 gazeteci belki de yılın röportajı olacak Beşar Esad ile bir görüşme yapmak istedi. Bunun için de Suriye kökenli Akşam'ın köşe yazarı Hüsnü Mahalli'nin kapısı çalındı. Mahalli, "Elbette yardımcı olurum" diyerek istenen röportaj talebini Beşar Esad'a iletti.

 

Suriye ile ilişkilerin bir yay gibi gergin olduğu bir dönemde Şam'dan beklenen haber jet hızıyla geldi. Beşar Esad 4 Türk gazeteciye kapılarını açtı.

 

Cuma gününe randevu verdi.

 

3 GAZETECİ SON ANDA VAZGEÇTİ

Şam'dan gelen randevu haberinin ardından seyahat hazırlıkları başlarken Amberin Zaman, Mehmet Ali Birand ile Ertuğrul Özkök son anda bu röportaja gitmekten vazgeçti.

 

DOĞAN GRUBUNDAKİLER NEDEN VAZGEÇTİ?

İşte işin ilginç noktası burası. Birand ile Özkök, Beşar Esad ile yapacakları röportajdan Doğan Grubu'nun tepe yöneticilerini haberdar ettiler. İptale giden süreçte bundan sonra başladı.

 

Denilen şu ki...

 

Doğan Grubu'nun tepe yöneticileri röportaj hazırlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok yakın olan, kamuoyunda onun yol haritasını çizen kişi olarak tanımlanan etkin bir isme danıştılar.

 

Bu dönemde yapılacak bir Esad röportajının sakıncalı olup olmayacağını, Türk dış politikasına zarar verip vermeyeceğini öğrenmek isteyen Doğan Grubu yöneticilerine, "kişisel görüşleri"ni aktaran etkin isim, Şam ile ilişkilerin böylesine gergin olduğu bir dönemde Esad'a propaganda yapma imkanı tanımanın Türkiye yararına olmayacağı mesajını verdi.

 

GİTMEKTEN VAZGEÇTİLER

Bu mesaj üzerine Doğan grubu 2 ünlü isme Esad ile röportaj için vize vermedi. Mehmet Ali Birand, "grubun alacağı karara uyacağını" belirtirken, Ertuğrul Özkök iptal karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

 

Konuştuğumuz Hüsnü Mahalli ise kendisine iletilen röportaj talebini doğruladı ve "Bir gazeteci olarak meslektaşlarına aracılık ettiğini" söyledi.

 

HABERTÜRK DE ESAD RÖPORTAJINI İSTEMEDİ

Amberin Zaman yani Habertürk cephesinde yaşananları da birinci ağızdan aktaralım.

 

Habertürk'ün Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Amberin Zaman'ın Esad ile olan randevusunu doğruladı.

 

Altaylı, "Daha önce bana da böyle bir davet gelmişti. O zaman Türkiye'nin Şam Büyükelçisi (yakın arkadaşım) Ömer Önhon bana "Seni sanal bir dünyaya götürüp gezdirecekler. Söyledikleri ve gösterdikleri hiçbir şey gerçek değil" demişti. Bunun üzerine ben gitmekten vazgeçmiştim.

 

Amberin Zaman, Esad ile olan görüşmeye davet aldığını bana söyleyince ona bunları anlattım ve "İster git ister gitme... Ama ben böyle bir durumda Esad ile ilgili bir şeyi gazetemde kullanmam dedim... Kararı Amberin'e bıraktım" dedi.

 

AMBERİN ZAMAN GİDECEK Mİ?

Aldığımız duyumlar Amberin Zaman'ın bu mesajdan sonra Esad röportajına gitmeyeceği yönünde. Kesin olarak teyit almak için Amberin Zaman'ı defalarca aradık ulaşamadık. Haliyle onun ağzından "gitmeyeceğine" dair bir not düşemiyoruz, sadece tahminimizi yazıyoruz.

 

Röportaj için randevuların alınması ardından, gazete patronları AKP tepkisinden dolayı randevuları iptal ederken, sadece Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'in randevusunu iptal etmediği öğrenildi.