Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013'te kalekol/karokol protestosu sırasında askerlerce açılan ateş sonucu katledilen 19 yaşındaki Medeni Yıldırım davasında, o dönemde karakolda görevli olan asker ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) timi hakkında açılan soruşturma sonuçlandı.

Lice'nin Kayacık Köyü'nde 28 Haziran 2013 günü düzenlenen kalekol protestosu sırasında Medeni Yıldırım vurularak hayatını kaybederken, 8 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Olayla ilgili er 23 yaşındaki Adem Çiftçi hakkında, 'Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporda Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında soruşturma izni verilmesi istendi.

Lice Kaykamaklığı'nın izin vermesi üzerine iki rütbeli asker hakkında 2013 yılında başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı yürüten savcı 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' iddiaları ile suçlanan iki komutan hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kayacık Karakol Komutanı ve JÖH Tim Komutanı hakkındaki 'Görevi kötüye kullanma' suçunun unsurlarının oluşmadığını belirten savcı, bu nedenle takipsizlik kararı verildiğini kaydetti.

KARARA İTİRAZ

Yaşanan saldırıda yaralanan Metin Bulut'un avukatı İmran Gökdere, takipsizlik kararına karşı Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu. Takipsizlik kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Gökdere şöyle dedi:

"Olay yeri incelemesinde karakola yönelik silahlı bir saldırı yapıldığına dair bir tespite rastlanmamıştır. İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporda ateşli silah kullanılmasının hukuka aykırı ve cezai sorumluluk gerektirdiği belirtilmiştir. Raporda yaralananların karakoldan uzaklaşırken, arkaları karakola dönükken ateş edildiği tespiti yapılmıştır" dedi.

Kaynak: DİHA – DHA – Demokrat Haber