28 Haziran 2013’te Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden ve ‘Barış istiyoruz’ pankartıyla yürüyen kalabalığa askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın önceki gün ilk duruşması görüldü. 5 dakika süren duruşmayı, ‘sanık gelmedi’ gerekçesiyle 8 Aralık’a erteledi.

Evrensel’in haberine göre, Avukat Mehmet Emin Aktar, kamuoyunun Yıldırım davasına sahip çıkması ve takipçisi olması gerektiğini belirtti.

Medeni Yıldırım, Lice’de Kalekol yapımı protestoları sırasında orada eylem yapanları izlediği sırada Bixi tipi sabit silahla askeri kulübeden açılan ateş sonucu yaşamını yitirmişti. Önceki gün Diyarbakır’da ilk duruşması görülen dava adeta geçiştirilerek 8 Aralık’a ertelendi. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı izleyen avukatlardan Mehmet Emin Aktar davanın gidişatını değerlendirdi.

‘26 SİLAH KULLANILDI’

Aktar, “Bu tür duruşmalarda cezasızlık gibi yaygın bir uygulama var. Dava bir askerin üzerine yıkılmak isteniyor ve bu şekilde kapatılmak isteniyor. Halbuki olay yerinde 200’ün üzerinde boş kovan bulundu ve toplam askeriyeye ait 26 silahın kullanıldığı ortaya çıktı” dedi.

‘DAVAYA SAHİP ÇIKALIM’

Davada sadece bir askerin sanık olarak yer aldığını ve Yıldırım’ı vuran bu askerin tutuklanmadığını hatırlatan Aktar, “Sonuçta bu yaşananları yönlendiren, emir verenler de var. Tüm sorumluların perde arkasına alınarak kapsamlı bir yargılama yerine, geçiştirerek kapatmak istiyorlar. Bu noktada kamuoyunun davayı sahiplenmesi önemlidir” dedi. İlk duruşmaya katılımın zayıf olduğunu söyleyen Aktar, 8 Aralık’ta yapılacak olan ikinci duruşmaya katılım sağlanması çağrı yaptı.

CEZA İNDİRİMİ DE İSTENMİŞTİ

Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, “Yıldırım’ın vurulma anında seri halde ateş sesinin gelmesi ve Bixi marka silahın seri ateş eden bir silah olması göz önüne alındığında, silahın mazgal içerisinde olması nedeniyle ateş edildiğinde Medeni Yıldırım’ın bulunduğu yere doğru ateş alacağı değerlendirilmiştir” deniliyor. İddianamede, ‘Olası kastla adam öldürme’ suçundan yargılanmasını istediği Adem Çiftçi için talep ettiği 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasında, eylemi haksız tahrik altında işlediği için 4’te 1’inden 4’te 3’üne kadar ceza indirimi uygulanması istenmişti.